«Стус-Фест»: в Україні та за кордоном пройде міжнародний фестиваль

16:18, 02.01.2024
«Стус-Фест»: в Україні та за кордоном пройде міжнародний фестиваль

Василь Стус – видатний український поет, дисидент, правозахисник, літературознавець.

По всій Україні та за кордоном 6 січня, в день народження Василя Стуса, розпочнеться Всеукраїнський та міжнародний фестиваль "Стус-Фест".

 

Як інформує УМ, про ініційований театральною спільнотою DSP (dsptheatre.com.ua) захід повідомив її керівник Алекс Боровенський.

 

"Стус-Фест" задумувався як щорічний січневий фестиваль, щоб кожного року експериментувати з форматами та розширюватися. І одного року ми проведемо "Стус-Фест" в українських Донецьку та Горлівці, де жив та працював Василь Стус", - зазначив Боровенський.

 

За його словами, мета фестивалю - висвітлення постаті Василя Стуса як однієї з ключових фігур усвідомлення української нації, ідентифікація, об'єднання та ініціація усіх Стусо-суголосних проєктів в Україні і за кордоном у січні 2024 року.

 

Участь у заході у Києві вже підтвердили DakhTrio з новою програмою "Стус: Немилосердно"; театральна спільнота DSP з виставою "Стусанина"; театр "Колесо" з моновиставою "Чорний птах з білою відзнакою"; театр "Між трьох колон" (з поетичним вечором шістдесятників "Не Стусом єдиним" - спільно з театральною спільнотою DSP); Музей шістдесятництва з вечорницями "Різдвяні Василі".

 

У Львові до "Стус-Фесту" долучиться Театр Леся Курбаса з виставою "Марко Проклятий або Східна легенда", у Херсоні - Херсонський театр ім. М. Куліша (з приїздом театральної спільноти DSP до Херсона та показом вистави "Стусанина").

 

У Луцьку планетарій "Світлозоріум" спільно з театром "Гармидер" у межах "Стус-Фесту" покаже спеціальну програму "Стус під зірками": відвідувачі зможуть почути поезію Василя Стуса, розглядаючи зоряне небо.

 

У Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії проведе поетичний вечір "Вірші мов постріл" та відбудеться показ відеоверсії вистави "Стус: заборонений" Херсонського театру.

 

У французькому Нанті українська бібліотека "Шо" проведе місячник Стуса в січні та перегляд відеовистави "Стусанина" та фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" із відтворенням легендарної сцени з Василем Стусом, який під час прем'єри цієї стрічки у кінотеатрі “Україна” вигукнув: "Хто проти тиранії - встаньте".

 

До "Стус-Фесту" також долучаться проєкт "Кольорова історія", який спеціально для фестивалю розфарбовує архівні чорно-білі фото поета; письменник Мартин Якуб, який за допомогою ШІ підготував зображення Стуса в сучасному світі. Поет з Еквадору, який проживає в Іспанії, Хуан Хосе Прадо та співзасновниця видавництва Compás Марина Марчук спеціально для "Стус-Фесту" перекладуть 18 віршів Стуса іспанською; а український музикант Діля напише пісню.

 

Як зазначив Боровенський, також у грудні та січні в межах фестивалю буде проведена акція #рядовий_стус - українські військові запишуть відео з віршами Василя Стуса.

 

"Ми безмежно вдячні нашим захисникам за ту надлюдську працю, яку вони виконують, боронячи нашу землю і нашу культуру. Ми хочемо, щоби їх голос почули. Сам Стус казав: "Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації". От ми хочемо, щоби цей крик почули усі", - наголосив Боровенський.

 

Нагадаємо: Василь Стус – видатний український поет, дисидент, правозахисник, літературознавець, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка. Він є одним із ключових символів Українського опору другої половини ХХ століття.

 

Василь Стус помер у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року у карцері табору для політв'язнів у Пермській області, де відбував десятирічне покарання за "антирадянську агітацію та пропаганду".

 

Як повідомляла УМ, у Києві презентували виставку «Василь Стус. Пам’ятаємо!» до 85-річчя  поета.