В Україні створили онлайн-музей вкраденого мистецтва

13:17, 22.10.2023
В Україні створили онлайн-музей вкраденого мистецтва

Українці створили Музей Вкраденого Мистецтва - це цифровий музей, де зібрано експонати, які росія украла у нас або знищила. (Фото: сайт Музею)

Музей вкраденого мистецтва розробила команда Linza agency. Це сайт, де збирають електронні копії українських пам’яток, які Росія вивезла чи знищила.

 

Як інформує УМ, Музей вкраденого мистецтва відкритий на сайті. Його співзасновники анонсують першу віртуальну екскурсію музеєм, яка відбудеться 27 жовтня.

 

Розробники онлайн-музею сподіваються, що проєкт допоможе повернути украдене майно до України та притягнути Росію до відповідальності за злочини.

 

Перша галерея, яка нині доступна, – маріупольський Музей Куїнджі. Там можна побачити цифрові копії ескізів Архипа Куїнджі, картин Івана Айвазовського та Миколи Дубовського. Розробники шукають партнерів для наступних «кімнат» Музею вкраденого мистецтва – викрадені експонати Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини, Криму.

 

«Ми зробили простір музею доступним з будь-якого пристрою та будь-якої точки світу, адже історія має бути доступною для кожного. Музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату і згодом повернути додому те, що вціліло», – пишуть творці віртуального музею.

 

Як повідомляла УМ, Херсонський художній музей виявив викрадені окупантами картини у кримських музеях.