Гіти Канн і Берлінале показує Київський тиждень критики у «Жовтні»

13:19, 13.10.2023
Гіти Канн і Берлінале показує Київський тиждень критики у «Жовтні»

«Зелений коридор» Аґнєшки Голланд. (Фото з сайту kcw.com.ua)

У столичному кінотеатрі «Жовтень» стартував сьомий - міжнародний фестиваль арткіно Київський тиждень критики, який триватиме з 12 до 18 жовтня в кінотеатрі «Жовтень». Покази фільмів відбуваються у  чотирьох секціях: міжнародна програма, виокремлений «Фокус: Україна — Польща» та дві ретроспективні -  «Людина з кіноапаратом», присвячена  залаштункам світової кіноіндустрії, та українська «Жіноча роль» зі знаковими акторками,  створена спільно з Довженко-центром.

 

Усього представлять 26 фільмів, серед яких  гіти Канн і Берлінале. Міжнародна програма фестивалю складатиметься з семи кінострічок.

 

«Опале листя» — фільм, герої якого стали окрасою постера міжнародної програми. Стрічка фінського режисера Акі Каурісмякі була відзначена на Каннському кінофестивалі Призом журі. Це історія майже приреченого кохання двох самотніх людей, які випадково перетнулися в нічному Гельсінкі. Їхній роман розвивається на тлі новинних радіоповідомлень про війну росії проти України.

 

                                                                          «Опале листя».

 

«Анатомія падіння» — лауреат Золотої пальмової гілки. Режисерка картини Жюстін Тріє стала третьою в історії жінкою, яка отримала головну нагороду Канн. Події трилера, який критики порівнюють із роботами Гічкока, розгортаються довкола письменниці, чоловік якої загадково помирає. Героїню підозрюють у вбивстві, а єдиний свідок трагедії, її незрячий син, починає сумніватися в невинності матері.

 

«Солодкий схід» — картина, яка мала світову прем’єру на Каннському «Двотижневику режисерів». Це режисерський дебют незалежного оператора Шона Прайса Вільямса («Гарні часи» братів Сефді) за сценарієм знаного кінокритика Ніка Пінкертона. У центрі сюжету — старшокласниця, яка відокремлюється від шкільної екскурсії, щоб рушити в подорож східним узбережжям США. На шляху дівчині зустрінуться найрізноманітніші співвітчизники: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків.

 

«Химера» — ще один фільм із програми Канн. Це нова робота італійської режисерки Аліче Рорвахер, яка у 2018 році була представлена на Київському тижні критики стрічкою «Щасливий Лазар». Події «Химери» розгортаються у 1980-х роках: молодий британський археолог (зірка «Корони» Джош О’Коннор) стикається з бандою розкрадачів гробниць.

 

«Знамення» — дебютний повний метр бельгійського репера конголезького походження Балоджі, який за свою роботу отримав у Каннах нагороду «Новий голос» у програмі «Особливий погляд». Головний герой картини — як і сам режисер — уродженець Конго, що повертається на батьківщину після років відсутності та зіштовхується зі складнощами сім’ї та культури, для яких уже став вигнанцем.

 

«Тотем» — стрічка, яка принесла мексиканській режисерці Лілі Авілес Приз екуменічного журі Берлінського міжнародного кінофестивалю. Це сповнений любові містичний портрет сім’ї на тлі гірко-солодкого свята — останнього дня народження тяжко хворого брата, сина й батька.

 

У програмі покажуть біографічну драму про дружину Елвіса Преслі «Прісцилла» режисерки Софії Копполи («Труднощі перекладу», «Незаймані самогубиці»). До речі, кінематографістка представлена на фестивалі вже удруге — у 2017 році її фільмом «Фатальна спокуса» відкрився перший Київський тиждень критики.

 

                                          Біографічна драма про дружину Елвіса Преслі «Прісцилла».

 

Відправною точкою подій у фільмі «Прісцилла» став 1959 рік. Головна героїня  — юна донька американського військового, який несе службу в Німеччині. Дівчина сумує за безтурботним підлітковим життям в Америці й без вагань приймає від незнайомця запрошення на вечірку. Там вона зустрічає Елвіса Преслі — і починається сповнена пригод та небезпек історія їхнього кохання, шлюбу та скандального розлучення.

 

За свою роботу в картині актриса Кейлі Спені («Погані часи в Ель-Роялі») отримала Кубок Вольпі Венеційського міжнародного кінофестивалю за найкращу жіночу роль. Елвіса  у стрічці зіграв Джейкоб Ейлорді — зірка серіалу «Ейфорія» та актор «Солодкого сходу».

 

Найочікуванішим фільмом програми «Фокус: Україна — Польща» є, напевно, «Зелений коридор» Аґнєшки Голланд («Ціна правди»). Картина розповідає про велику гуманітарну кризу на кордоні Польщі та Білорусі, спричинену білоруським диктаторським режимом, що пропагандою заманює біженців, охочих потрапити до ЄС. У цій прихованій війні переплітаються життя активістки, молодого прикордонника та сім'ї сирійських біженців. На Венеційському кінофестивалі у 2023 році, де відбулася світова прем’єра стрічки, «Зелений кордон» було відзначено Спеціальним призом журі.

 

Різні враження справляє «Ля Палісіада» — дебютний повний метр Філіпа Сотниченка, відомого своїми короткометражними фестивальними гітами «Технічна перерва» і «Цвях». Знята в жанрі пострадянського нуару, ця стрічка розповідає про розслідування вбивства, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Світова прем’єра картини відбулася на великому європейському фестивалі класу «А» — Роттердамському, де вона здобула Приз Міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ). На Київському тижні критики 12 жовтня відбулася національна премʼєрафільму.

 

«Назавжди-назавжди» — ще один український повнометражний дебют у секції. Це стрічка Анни Бурячкової, відомої режисерки кліпів, у доробку якої — роботи для «Океану Ельзи», Джамали, Onuka, СТАСІК і Brutto. Події картини розгортаються у 1990-х роках у Києві, а в центрі сюжету — підлітки, їхні надії, сподівання та кохання у перші роки відновленої незалежності України. Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі в конкурсі Orizzonti Extra. У межах програми «Фокус» відбудеться українська прем’єра стрічки.

 

                                                                    Фільм «Назавжди-назавжди».

 

Покажуть другий повний метр Тоні Ноябрьової («Герой мого часу») — «Ти мене любиш». Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. Головна героїня стає свідкою розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої. Світова прем’єра відбулася на Берлінале в межах програми «Панорама», а українська — на Одеському міжнародному кінофестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала Спеціальну відзнаку національного конкурсу за Найкращу жіночу роль.

 

«Дівчина з…» — спільна робота Малґожати Шумовської («Снігу більше не буде», «Обличчя / Рило») та Міхала Енґлерта («Снігу більше не буде»). У центрі сюжету — мешканець невеликого містечка, який намагається бути хорошим чоловіком і батьком. З часом він відчуває гендерну дисфорію та вирішує стати на шлях здобуття особистої свободи. Але перепонами стають труднощі в сімейному житті та складні відносини в оточенні. Стрічка була вперше показана в офіційній програмі Венеційського кінофестивалю.

 

«Іа» — стрічка Єжи Сколімовського, історія життєвих поневірянь очима тварини. Головний герой фільму — допитливий сірий ослик Іа з сумними очима, зірка пересувного цирку. Через раптові обставини він змушений вирушити у подорож Європою, а шляхом йому траплятимуться добрі та злі люди. Картина побачила світ на торішньому Каннському кінофестивалі, де здобула Приз журі та Приз за найкращий саундтрек. Цього року стрічка отримала номінацію на Премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

 

Цього разу Київський тиждень критики відбувається за підтримки Українського культурного фонду.Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. Партнерами кінофестивалю є Польський інститут у Києві та Довженко-центр.

 

Як повідомляла "УМ", за підтримки урядів шести країн на Чернігівщині і Київщині показували фільми про видатних українців