Кремінь узяв скандал на контроль: в Ірпені професорка відмовилася проводити лекцію українською

11:42, 07.04.2023
Кремінь узяв скандал на контроль: в Ірпені професорка відмовилася проводити лекцію українською

Докторка філософських наук, професорка Любов Воробйова не бажає читати лекції українською. (Фото з відкритих джерел)

У місті Ірпінь, що під Києвом, у Державному податковому університеті через порушення мовного законодавства відсторонили викладачку.

 

Вона казала, що 35 років викладає філософію російською й не збирається нічого змінювати. Наразі у навчальному закладі проводять службове розслідування.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті університету.

 

6 квітня у соціальних мережах поширилося відео з фрагментом дистанційної лекції податкового університету. Під час лекції одна зі студенток перервала викладачку та попросила її продовжити викладення матеріалу українською.

 

«Ви можете, будь-ласка, перейти на українську мову?», – запитала студентка, на що викладачка поцікавилася: «А то что будет, Саша?».
 

Ще й заявила, що «обов’язково розмовлятиме на російській», коли прийматиме іспит. Вона додала, що спілкується зі студентами українською, але викладає матеріали російською вже 35 років і не збирається нічого змінювати.

 

У навчальному закладі також розповіли, що лекцію проводила докторка філософських наук, професорка кафедри соціальної філософії та управління Любов Воробйова.

 

Виконувач обов’язків ректора Податкового університету Дмитро Серебрянський розповів, що після колективного звернення студентів розпочали службове розслідування. На його період Воробйову відсторонили від виконання обов’язків.

 

«Рускій мір» наклав відбиток свого перебування на Державний податковий університет

 

«Співпраця з викладачем, який використовує мову країни-агресора у стінах Податкового університету, неприпустима!» — наголосив Серебрянський.

 

Студентів, якщо вони мають інформацію про подібні інциденти з викладачами у минулому, попросили поінформувати про це керівництво.

 

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь вже відреагував на скандал у коментарі ЗМІ: «Вчора я дізнався з соціальних мереж про цей прикрий випадок, який стався у Державному податковому університеті Міністерства фінансів України. І прийняв рішення про початок заходів державного контролю».

 

Пан Кремінь подякував студентам та в.о. ректора Дмитру Серебрянському за реакцію на інцидент: «Я хочу подякувати студентам цього університету за те, що вони не тільки відреагували, але були ще досить толерантні. Вони просили професорку кафедри не порушувати їхніх прав на отримання інформації та послуг державною мовою. Дуже добре, що і ректор університету відреагував. Ухвалено рішення про відсторонення цієї професорки на період проведення службового розслідування для з’ясування обставин».

 

Як повідомляла УМ, раніше викладачка відмовилася вести пари українською у Державному торговельно-економічному університеті, після чого спалахнув мовний скандал.