УПЦ МП має існувати і розпоряджатися Києво-Печерською лаврою – Держетнополітики

11:22, 16.09.2022
УПЦ МП має існувати і розпоряджатися Києво-Печерською лаврою – Держетнополітики

Голова Держетнополітики заявила, що УПЦ МП має існувати і розпоряджатися Києво-Печерською лаврою.

Олена Богдан, Голова Державної служби у справах етнополітики та свободи совісті України заявила, що в Києво-Печерській лаврі проживає понад 200 ченців УПЦ, а в структурі ПЦУ на весь Київ - всього 50 ченців, тому вони начебто не зможуть утримувати лавру в належному стані і їм складно буде оплачувати комунальні витрати.

 

Як інформує УМ, про це Олена Богдан розповіла на конференції “Релігійний мир чи “війна цивілізацій” яка відбулася в УКУ.

 

“Хтось запитував, скільки ченців ПЦУ в Києві? Менше ніж 50. А скільки ченців в одній Києво-Печерській лаврі, це УПЦ? Понад 200. Загалом у резиденції у Києво-Печерській лаврі – близько 600 осіб, разом із семінаристами, з викладачами академії”, – зазначила голова Держетнополітики.

 

Також вона додала, що комунальні рахунки Києво-Печерської лаври та витрати на реставрацію – “це дуже великі суми, їх сплачує не держава, а релігійне об’єднання УПЦ”.

 

Крім того, Олена Богдан заявила, що Українська Православна Церква зараз є найбільшою релігійною мережею в Україні, а також у ній більше центрів, ніж у Православній церкві України.

 

Також голова Держслужби у справах етнополітики та свободи совісті зауважила, що у Києві переважна кількість православних храмів належать УПЦ МП, і вони – не порожні, вони наповнені вірянами. Водночас вона додала, що київські храми ПЦУ на богослужіннях не переповнені, у них є місце, саме тому можна заходити ще.

 

“Тому, якщо ми говоримо про певну зміну у Києво-Печерській лаврі, то ми говоримо про те, що близько 600 людей мають звідти вийти, бо туди мають зайти нові люди й ці нові люди мають платити мільйонні рахунки щомісяця”, – наголосила Богдан.

 

Вона також вважає, що не можна забороняти діяльність УПЦ МП, бо “це найлегший спосіб дестабілізувати ситуацію в суспільстві”.

 

Коли говорять “давайте заборонимо УПЦ”, то ми зробимо що? Ми скажемо приблизно 2 млн людей і приблизно 10 тисячам духовенства і 10 тисячам парафій, що ви припиняєте збиратися, припиняєте функціонувати? Це найлегший спосіб дестабілізувати ситуацію в суспільстві, створити протидію між громадянами, дуже серйозну боротьбу громадян і правоохоронних органів, дуже серйозну недовіру до органів державної влади (хтось має піти і вивести вірян з храмів)”, – сказала Богдан.

 

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через міністра культури, молоді та спорту України. Держетнополітики входить до системи органів виконавчої влади та забезпечує реалізацію державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Епіфаній закликав духовенство і мирян УПЦ МП єднатися з ПЦУ.