Народна артистка Ада Роговцева святкує 85-річний ювілей

20:59, 16.07.2022
Народна артистка Ада Роговцева святкує 85-річний ювілей

Творчий доробок Ади Роговцевої неосяжний, вона зіграла ролі у понад 100 фільмах та безлічі театральних вистав, ставши уособленням епохи. (Коллаж: m.glavcom.ua/фото: facebook.com/adarogovtseva)

Видатна українська актриса театру і кіно Ада Роговцева відзначає свій 85-річний ювілей на сцені в Києві, як і попередні дні народження.

 

Торік вона запросила глядачів до Будинку кіно на показ документально-публіцистичного фільму «Вітер зі Сходу», який розповідав про поїздки Ади Роговцевої та її колег-акторів у зону АТО (ООС) і спілкування з бійцями та мешканцями Донеччини, що лишилися жити на лінії вогню.

 

Нині, 16 липня у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) мисткиня представляє аншлагову постановку «Схоже на щастя», в основу якої режисерка Катерина Степанкова поклала п‘єсу «Втікачки»  П’єра Пальмада та Крістофа Дютюрона.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на вітання рідних і близьких Ади Роговцевої у суботу, 16 липня.

 

 

Сама актриса розповіла у соцмережах, що цей важливий день відзначатиме на сцені:

 

«Сьогодні, як зазвичай - гратиму! Золоті мої глядачі! Прошу вас! Не треба квітів. Я багато мала їх за життя! Вони тішать мене і радують, але справжню радість дає можливість наблизити Перемогу! Бо хіба ж ми радіємо зараз?».

 

Пані Роговцева закликала своїх шанувальників замість покупки букета пожертвувати кошти волонтерської організації «Дрібне сузір'ячко».  «Акумулятори, далекоміри, ремонти машин.... і ... і ... перелік нескінченний і збільшується», - уточнила ювілярка.

 

Легенду українського театру і кіно привітали з днем народження фанати і колеги. Серед них - п'ятий президент України Петро Порошенко.

 

«Символ сучасної України, неймовірного таланту акторка, легенда нашої культури, прекрасна жінка, велика українка, патріотка, яка щиро вболіває за долю своєї країни – це лише мала доля чеснот, які уособлює сьогоднішня іменинниця — Ада Роговцева.

 

Ада Миколаївна завжди тримає стрій, навіть, коли важко. Вона мати-берегиня для своїх "синів" — захисників, добровольців, волонтерів. Вона нікуди не поїхала з Києва — із початком повномасштабного вторгнення її квартира перетворилася на дім для бійців територіальної оборони. А її власна родина стала на захист країни: разом із дочкою Катериною Степанковою вони займаються волонтерством, а онук та зять вступили до територіальної оборони. Ада Миколаївна — приклад та натхнення, як потрібно любити свою країну», - написав Порошенко.

 

                                                        Ада Роговцева з донькою Катериною Степанковою.

 

Донька ювілярки Катерина Степанкова написала на адресу мами:

 

«Я народилася і мамі за чотири місяці виповнилося тридцять п‘ять. Сьогодні - вісімдесят п‘ять. І от всі ці п‘ятдесят років дивує мене, як вистачає Адиної уваги, і ніжності, і щирої зацікавленості  до кожної людини, яка опиняється поруч.

 

І як приймає вона від життя із вдячною мудрістю все  - і біль, і розпач, і втрати. І перемелює на добро в своєму серці.

 

Мій найдавніший друг - мама.

Моя улюблена актриса - мама.

Мій взірець стійкості, людяності, волі і смиренності водночас - мама.

Але я завжди знала, що Ада  - не стільки  істота, як явище.

 

Ні наслідувати, ні взяти за приклад! Лише насолоджуватися  кожною хвилиною поруч із унікальним явищем подарованим тобі долею.

 

Вітаю! З першим днем другої половини літа! З аж надто солідним ювілеєм! З Днем народження, Адо Миколаївно!  Дякую за кожен день, що ми поруч!

 

«Катя, попроси людей, вмов їх не купувати квітів! І ніяких подарунків! 

Можна, щоб  на Дрібне сузір‘ячко відправили  і піде на військо! Он у нас які списки! Попроси не витрачатись на квіти!».

     

Я пообіцяла попросити вас.  І прошу».

 

За її словами, напередодні ювілею дуже хороші люди привітали Аду Миколаївну  неймовірним подарунком - вісім вай фай мостів для одного підрозділу!  І вона була щаслива, бо це одна із потреб, яку вона вже закрила.

 

«Бо найшасливішою Ада завжди була в ті моменти, коли мала змогу віддати!», - додає пані Катерина.

 

 

Як повідомляла "УМ", на початку повномасштабного вторгнення Ада Роговцева сказала, що вважає путіна дияволом, а не людиною. 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Зауважимо, що творчий доробок Ади Роговцевої неосяжний, жінка зіграла ролі у понад 100 фільмах та безлічі театральних вистав, ставши уособленням епохи.

 

Артистка виконала цікаві ролі у десятках фільмів, зокрема «Салют, Маріє!», «Хвилі Чорного моря», «Поема про крила», «Кармелюк», «Тарас Бульба». Героїні Ади Миколаївни переважно є душевними жінками з внутрішнім стрижнем, які вселяють позитив у глядача.

 

Серед театральних досягнень варто згадати ролі у спектаклях «Варшавська мелодія», «Хтось мусить», «Вишневий сад», «Пер Гюнт», «Матінка Кураж і її діти», «Священні чудовиська», «Рожевий міст», «Будьте як вдома» та багатьох інших. Проте знаковою для актриси все ж залишається роль Гелени у драмі «Варшавська мелодія», яку Ада Роговцева зіграла близько 700 разів.