Євробачення -2022: скандал з журі

07:29, 17.05.2022
Євробачення -2022: скандал з журі

Членам журі довелося пояснювати і виправдовуватися за «нулі» для Польщі

Україна на Євробаченні-2022 отримала не тільки перемогу, а і шквал гострої критики на адресу українських суддів, після того як ті поставили Польщі низькі бали. 
 
Це спричинило хвилю обурення в глядачів, а оцінки назвали ганебними і зрадливими, враховуючи, що українці отримали на пісенному фестивалі від польського журі  12 балів.
 
Членам журі, включаючи продюсера Вадима Лисицю та співачку Ірину Федишин, довелося пояснювати свою позицію. Усі вони наполягають на тому, що голоси віддавали, не керуючись "політичними факторами".
 
Як інформує Україна молода, про те, як обирали журі, розповіла Голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Світлана Остапа  для Детектор Медіа.
 
«НСТУ формує професійне журі на підставі вимог Європейської мовної спілки (ЄМС). Вимоги прості: це мають бути професіонали з досвідом, які будуть оцінювати номер конкурсанта з професійної точки зору, а не політичної»,- пише Остапа. 
 
Дирекція телебачення Суспільного мовника склала довгий список претендентів до професійного журі — два десятки людей. Із ними сконтактували і з’ясували, хто зараз в Україні й може виділити п’ять днів для оцінювання конкурсантів «Євробачення».
 
Після обдзвону довгий список перетворився на короткий. Із цього списку керівництво компанії і керівники відповідних напрямів дирекції телебачення остаточно вибрали п’ятьох членів журі, до складу якого увійшли продюсер Вадим Лисиця, соліст "Піккардійської терції" Андрій Капраль, співачка Ірина Федишин, диригент Андрій Яцків та кінокритик Лук'ян Галкін. 
 
Згідно з їхнім рішенням, Великобританія отримала 12 балів, Португалія – 10 балів, Нідерланди – 8 балів, Греція – 7 балів, Швейцарія – 6 балів, Азербайджан – 5 балів, Швеція – 4 бали, Австралія – 3 бали, Вірменія – 2 бали, Чехія - 1 бал. Польщі, яка під час повномасштабної війни стала для України головним союзником, не дісталося жодного балу.
 
Після того, як судді розставили учасників фіналу «Євробачення-2022» на відповідні місця (від 1 до 24), під наглядом нотаріуса їхні бланки відправили до ЄВС.
 
«У ЄВС усі ці оцінки перетворюються на бали, які й оголошуються під час прямого ефіру. І якщо учасників було 25, то бали оголошують для десяти (1-8 та 10 та 12, дев'ятого та одинадцятого місця немає). І нібито автоматично виходить, що якщо країна не отримала жодного балу, то вона отримала нуль. 
 
Але ж насправді це не так. Тому що українське журі проголосувало за Польщу так само, як і переважна більшість країн, й експертна оцінка нашого журі збіглася з більшістю журі інших країн Європи, - заявила Остапа. - Тобто українське журі поставило польського виконавця загалом посередині турнірної таблиці. Воно не ставило нулів».
 
Також голова Наглядової ради НСТУ прокоментувала слова Ірини Федишин про те, що вона поставила Польщі 10 балів.
 
Найкращий виступ ставився на перше місце, найгірший, на думку члена журі, на 24-те. Тому виправдання пані Федишин, яку теж вчора захейтили, що вона поставила 10 балів, є просто виправданням. Членкиня журі поставила польського виконавця на 10-те місце з 24.", - сказала Остапа.
 
Оцінки українського журі представниця НСТУ вважає виправданими. На її думку, політика та добросусідські відносини не мають впливати на голосування.
 
«Раніше, коли голосували лише глядачі, все було просто і зрозуміло. Але організатори «Євробачення» побачили, що конкурс із пісенного перетворюється на політичний. Скажіть, що вас не дратувало, коли всі балканські країни голосували одна за одну. Або що Україна голосувала за Росію, навіть якщо пісня була посередня»,- пише вона.
 
Тим, хто невдоволений складом національного журі, Остапа пообіцяла більш відкриту процедуру вибору суддів:
 
«Оскільки ми ніколи не зможемо догодити всім із персональним складом професійного журі, то спробуємо його створити за підсумками публічного голосування. Але в будь-якому випадку це журі формуватиметься на Суспільному і конкурс проводитиметься на Суспільному. Якщо нас не позбавлять цього права за порушення правил ЄМС».
 
Як повідомляла УМ, Україна отримала третю перемогу в історії  Євробаченні та символічну теку з документами для підготовки проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2023» в нашій державі.