Киянам присвячують концертну програму «Молитва до Богородиці»

19:03, 20.04.2022
Киянам присвячують концертну програму «Молитва до Богородиці»

Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського під керівництвом Міхаеля Крістера-Вандаловського. (Фото надане організаторами)

Присвяченою всім киянам, які мужньо протистоять російській агресії,  програмою «Молитва до Богородиці» відновлює концертну діяльність Національний будинок органної та камерної музики України.

 

Щоправда, не в звичному приміщенні.  Прозвучать хорові твори, зокрема,  українських композиторів Івана Небесного, Ігоря Тилика, Ганни Гаврилець у виконанні Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського під керівництвом Міхаеля Крістера-Вандаловського 21 квітня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

 

Солісти концерту: сопрано Олеся Люба, контратенор Роман Меліш та клавесиністка Наталія Фоменко. Звучатимуть «Архангельський глас» Івана Небесного та  «Молитва до Пресвятої Богородиці» Ганни Гаврилець.

 

Особливим  твором духовної музики є  «Стабат Матер» Карла Дженкінса – Рубена Толмачова.  Однойменна середньовічна секвенція описує страждання Богородиці у час розп’яття Христа. Вона була покладена в основу багатьох знакових для європейської музики творів. Перш за все, це Stabat Mater Джованні Перголезі, італійського композитора XVIII століття, який написав свій найпроникливіший твір незадовго до смерті у 26 років.

 

Крізь сотні років у XXI столітті традицію продовжує сучасний композитор Карл Дженкінс. Його Stabat Mater поєднує у собі західну музичну традицію зі східними інтонаціями та мовами: у творі уельського композитора поряд з латиною органічно звучать англійська, арамейська, грецька та іврит.

 

В Україні Богородиця здавна вважалася втіленням заступництва людства перед лицем ворога. У молитвах їй дякували за захист від нападників і з піснеспівами до неї українське  воїнство усіх часів йшло у бій. На концерті у 57-у добу повномасштабної війни росії в Україні всі думки українців будуть про перемогу, мир і духовну розраду.

 

Саме ці прагнення втілені у «Молитві до Пресвятої Богородиці» Ганни Гаврилець. Виконання твору також присвячене світлій пам’яті української композиторки, яка померла у перші дні російського вторгнення, 27 лютого.

 

Вхід вільний  для всіх бажаючих, без заборонених предметів. У період воєнного стану при собі потрібно мати документ, що посвідчує особу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти Оксани Линів і Кирила Карабиця постала культурна й освітня спільнота