Чому московський патріархат донині у Київській лаврі?

07:12, 10.03.2022
Чому московський патріархат донині у Київській лаврі?

Час скидати церкві московського патріархату антиукраїнську шкуру. (Коллаж автора)

Усе частіше рясніють повідомлення про доброчинність УПЦ, без уточнення підпорядкування цієї церкви московському патріархату. Священики УПЦ МП у відео говорять українською мовою, очолювані ними доброчинні фонди просувають платно у соціальних мережах повідомлення про збір коштів, зокрема,  для дівчинки, яка постраждала від бомбардувань, чий малолітній брат не вижив…

 

Чому не можна вірити УПЦ МП, допоки офіційно не змінять юрисдикцію або хоча б не даватимуть у своїй назві правдиву ідентифікацію, не засвідчуватимуть приналежність до держави-агресора? І чому у час воєнного стану цивілізоване розірвання  орендних відносин із УПЦ МП щонайменше у Києво-Печерській лаврі та Почаївській є питанням національної безпеки України, а не розпалюванням ворожнечі?

 

«Бережіться лжепророків, які приходять до вас в овечій одежі, а всередині суть вовки хижі», -  сказано в Євангелії від Матвія. Церква московського патріархату в Україні є агентом з часів карального  КГБ радянських часів, ще раніше  - імперської московії, а в нинішньому часі – агресора путіна, який, анексувавши український Крим, із 2014 року вів  війну проти України на сході.

 

Це у травні 2015, у міжнародний День памʼятітапримирення8 травня, уВерховнійРаді, - коли  оголосилипрізвищазагиблихвАТОГероївУкраїни, -  встали  всіприсутні, окрімпредставниківУПЦМП, із  предстоятелем, митрополитомОнуфріємвключно. 

 

Іниніна офіційному сайті з маніпулятивною назвою (бо немає уточнення «московського патріархату») «Українська православна церква»  у розділі «Хронологія іторії УПЦ» поміж багатьох недомовок читаємо «овече»: «2013-2015 рр. – миротворча та благодійна місія Української Православної Церкви щодо жертв політичного протистояння в Україні».

 

Із 2014 року не раз були оприлюднені випадки, коли священники церкви московського патріархату відмовлялися відспівувати воїнів АТО/ООС. Московська церква  ганьбила перехід людей в автокефальну  Православну Церкву України,  утвореної на Об’єднавчому соборі  15 грудня 2018  у Софійському соборі добровільним злиттям  УПЦ Київського патріархату  та  Української Автокефальної Православної Церкви, до яких приєдналися й два ієрархи з УПЦ МП.

 

Перед тим, у кінці вересня 2018, Вселенська Патріархія оприлюднила дослідження історичних церковних документів, у яких довела, що Константинополь ніколи не віддавав Київську Митрополію в канонічне підпорядкування Російської православної церкви. Скасування грамоти 1686 року стало предметом обговорення на оперативній нараді постійних членів радбезу росії, з путіним на чолі.

 

По всій Україні багато культових будівель – історичних пам’яток державного і місцевого значення, в яких парафії московського патріархату лишилися з радянських часів не без протекції влади, -  перетворені на агітмайданчики «руського міра», навіть якщо, бува, священник там заговорив українською мовою.

 

Скажімо,  Болград Одеської – українська Бессарабія на кордоні з Румунією. «От признательного потомства переселенцев-колонистов южной Бессарабии священной памяти Императора Александра І», «1903 г. Сия икона сооружена усилием  жителів г. Болград в пам'ять 25-летия присоединения г. Болград к России» - це написи на немаленьких «золотих» табличках у Спасо-Преображенському соборі.

 

Такі й подібні «дрібниці» є зброєю уповільненої дії, якою росія вражає багатьох мешканців України повсякчас усі понад 30 років відновленої Незалежності. Й озброєна нею церква, перше слово у назві якої Українська, а приставку   «МП»  свідомо відкинуто.

 

Питання правдивого називання церкви московського патріархату  в Україні  піднімалося вже не раз. Ще на початку літа 2015  Луцька міська та районна ради зверталися  до місцевих прихожан УПЦ, яка є частиною Російської Православної Церкви: йшлося про перереєстрацію УПЦ МП   на Російську православну церкву в Україні.

 

Більше того, у грудні 2018 року Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до законодавства, які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви. Рішення підтримали 240 депутатів з 226 необхідних.

 

Проти були депутати  «Опозиційного блоку» (Юрій Бойко, у тому часі Нестор Шуфрич та інші). «Будемо захищати кожного священика, кожен храм», - заявляв тоді в  українському  парламенті ОП-депутат  Вадим Новинський, уродженець Новгородської області, спонсор УПЦ МП й противник створення помісної церкви в Україні.

 

Це йому у 2012 горе-президент Янукович  своїм указом надав   громадянство, за «визначні заслуги перед Україною». І це надало можливість цьому представнику п’ятої колони відтоді,  упродовж трьох скликань, носити  «овечу»  шкуру нардепа в Україні. (До речі, за інформацією з відкритих джерел, у квітні 2020  предстоятель УПЦ МП Онуфрій висвятив у диякони цього мільярдера.  Вперше відслужив Новинський  у сані, прости Господи, духовної особи у Києво-Печерській Лаврі).

 

У результаті різних дій, зокрема у Конституційному суді та Окружному адміністративному суді Києва,  затягуванням розглядів проросійським силам вдалося заблокувати виконання  закону про зміну назв парафій церкви московського патріархату.

 

.В Україні діють, головним чином, дві великі православні громади: Українська православна церква московського патріархату, яка  перед початком російського вторгнення мала близько 12 тисяч парафій,  та автокефальна Православна церква України, яка налічує  до 7 тисяч парафій. УПЦ МП має автономію у складі Російської православної церкви, її керівник митрополит Онуфрій є постійним членом синоду РПЦ (Російської православної церкви).

 

«Харків, Чернігів, Ірпінь, Буча, Гостомель, численні міста і села в Київській, Сумській, Харківській, Донецькій та Луганській областях, на Херсонщині, Житомирщині, Миколаївщині та в інших регіонах України щоденно піддаються варварським атакам російських військ. Для цього використовуються ракетні та бомбові удари з повітря, обстріли звичайною та реактивною артилерією», - читаємо 8 березня на офіційній сторінці у фейсбуці Митрополита ПЦУ Епіфанія.

 

Щодень він звертається до  українців на офіційних майданчиках ПЦУ зі словами підтримки і подяки. У київському  Національному військово-медичному клінічному центрі спілкується з евакуйованими з гарячих точок військовослужбовцями, які зазнали поранень та ушкоджень під час запеклих боїв з російськими окупантами. Зустрічається з військовими ЗСУ. Знаходить слова усім  тим, хто захищає  Україну від ворога зі зброєю в руках, і тим, хто забезпечує надійний тил.

 

Натомість Онуфрій  4 березня нарешті у промові констатує, що «російські війська воюють проти України». Звертаючись до путіна, постійний член синоду РПЦ (якщо говорити світською мовою,  чий  головний офіс знаходиться в українській святині з понад тисячолітньою історією - Києво-Печерській Лаврі, яка виникла тоді, коли ще не існувала москва), каже: «Будемо терпіти один одного, поважати один одного, любити Бога і бути єдиними в Богові».

 

Поважати путіна після кількох тисяч смертей від російського війська після розпочатої ним повномасштабної війни 24 лютого  2022 і руйнувань багатьох українських міст? Поважати  загарбника українських територій і його посіпак усіх рангів зі стажем  із  2014 року?

 

Окремі священники церкви московського патріархату говорять українською. Немало тих, хто допомагає у ці дні постраждалим від воєнних дій росії. Тернопільський та Кременецький митрополит Сергій, на чиїй території розміщена Почаївська лавра, оприлюднив заяву із засудженням війни Росії та Путіна проти України та відмовився від його нагороди.

 

Але воєнний період має бути часом не лише ситуативних слів, а кардинальних законних рішень стосовно ліквідації потужної п’ятої колони в України, яка прикривається іменем Бога.

 

Ще в тому ж 2018, коли   обговорювалося питання створення єдиної помісної православної церкви,  розмірковували і про  передачу права користування будівлями Києво-Печерської лаври  - вотчини УПЦ МП від цієї  релігійної громади іншій.

 

Територія лаври, заснування якої сягає 1051 року,  є власністю держави Україна та належить до Національного Києво-Печерського заповідника. Уряд буквально за якийсь тиждень у липні 2013 року передав УПЦ московського патріархату у користування  аж 79 приміщень, якими власне й до того вона користувалася. Юрист компанії Investment Service Ukraine Володимир Піщида  виданню BBC News Україна зазначав, що, виходячи з чинного законодавства, лавру передали  безоплатно і безстроково.

 

Питання передачі релігійних будівель взагалі було заморожене державою, аби уникнути конфліктних ситуацій. Навіть тоді, коли 27505 голосів швидко набрала у 2020 році петиція №22/092966-еп.

 

«Припинити використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату шляхом розірвання договору оренди та передати Києво-Печерську лавру у використання Православній Церкві України (ПЦУ)». Автор петиції Олексій Кравчук акцентував, що  церква МП не є автокефальною православною церквою на території України, тобто не є тією, яка має цілковиту самостійність у розв'язанні організаційних і культових питань.

 

Президент Володимир Зеленський змушений був дати відповідь. Її суть: Кабінет міністрів України виконує функції з управління або ж передачі іншим суб'єктам в управління об'єктів державної власності, у тому числі Києво-Печерської лаври. Дослівно у відповіді глави держави було зазначено:

«Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Кабінет міністрів України є суб'єктом управління, що визначає об'єкти управління державної власності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об'єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб'єктам управління». 

 

Які дії української влади стосовно цих питань  у березні 2022, коли з 24 лютого путін веде проти України повномасштабну війну?