Український фільм-володар «Кришталевого ведмедя»" 71-го Берлінале виходить у всеукраїнський прокат

16:41, 17.01.2022
Український фільм-володар «Кришталевого ведмедя»" 71-го Берлінале виходить у всеукраїнський прокат

"Стоп-Земля" – чуттєва автобіографічна історія про дослідження себе.

Стрічка української режисерки Катерини Горностай Stop-Zemlia («Стоп-земля») , який є володарем «Кришталевого ведмедя» 71-го Берлінале – 20 січня виходить у всеукраїнський кінотеатральний прокат.

 

Як інформує УМ, про це повідомили творці фільму.

 

 Напередодні, 17 січня о 20:00, у столичному кінотеатрі "Оскар" (ТРЦ Гулівер) відбудеться допрем’єрний показ фільму за участі знімальної групи: Прем'єра фільму «Стоп-Земля» у ТРЦ Gulliver.

 

"Стоп-Земля" – чуттєва автобіографічна історія про дослідження себе. 16-річна Маша вчиться у звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно.

 

Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі, де "Стоп-Земля" отримала нагороду "Кришталевий ведмідь" як "Найкращий художній фільм" конкурсу стрічок про підлітків Generation 14plus.

 

Головні ролі у стрічці виконали непрофесійні актори-підлітки, з якими в процесі підготовки до зйомок режисерка та команда працювали в акторській лабораторії – Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов. Зйомки проходили в Києві та Київській області.

 

Продюсерами фільму виступили Віталій Шереметьєв, Вікторія Хоменко, Наталія Лібет, Ольга Бесхмельниціна. Виробництво здійснив кінопродакшн ESSE Production House за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Українського культурного фонду. Міжнародну промоцію фільму підтримав Український інститут. Дистриб’ютор стрічки — кінокомпанія Arthouse Traffic.

 

 

13 січня 2022 року у HVLV Bar ft. Hangout на Подолі відбулась презентація саундтреків до фільму Катерини Горностай “Стоп-Земля”. Подія пройде напередодні офіційного прокату стрічки в кінотеатрах, що стартує 20 січня. Організатори події: Arthouse Traffic та HVLV Bar ft. Hangout. Квитки на подію можна придбати за посиланням: http://bit.ly/3sImwTa

 

Основний саундтрек та кілька музичних тем до фільму написала львів’янка Мар’яна Клочко — музикантка, дизайнерка та фотографка. Це вже не перший її досвід у створенні музики до кіно.. Над саунд-оздобленням “Стоп-Землі” вони працювали спільно із режисеркою Катериною Горностай. Саундтреками до фільму також стали треки відомих українських андреґраундних виконавців: Євгена Гордєєва (Kurs Valut, МС Брехунець), Світлани Няньо, Анатолія Бєлова та Григорія Бабанського (Людська Подоба), Сашка Васильківського (VNATURE), Андрія Гандзюка (Джонні Дивний) та Богдана Єремейчука (Wootabi),  Олександри Морозової та інших. Під час презентації у Хвильовому після Мар’яни Клочко виступить київський діджей Нікіта Мекензін, котрий зіграв роль діджея в одній зі сцен фільму. 

 

«Ми розуміли, що купувати дорогу зарубіжну музику в нас не буде змоги, це має бути українська музика. І хотілося саме музику якісну, цікаву, яка буде звучати англійською або українською. Ніякої російської, – це теж мене вибиває, коли україномовний серіал, а перша чи фінальна пісня – російськомовні. Це те саме, що зі школою – хотілося якось ідеалізувати цю історію. Я не можу зробити фільм, де я буду використовувати музику «Моргенштерна», бо вона мені не подобається. Тому я просто змусила цей фільм слухати таку музику, й це було суперцікаво», - зауважила авторка фільму.

 

Як повідомляла УМ, документальний фільм українського кінорежисера Тараса Томенка "Терикони" відібрано до конкурсної програми 72-го Берлінського кінофестивалю.