«Крим, 5-та ранку»: у Варшаві представили перформанс про політв’язнів, відео

18:03, 19.12.2021
«Крим, 5-та ранку»: у Варшаві представили перформанс про політв’язнів, відео

Під час прем’єри документального перформансу «Крим, 5-та ранку» у Варшаві. (facebook.com/UkrainianInstitute)

Світова прем’єра документального перформансу «Крим, 5-та ранку», який присвячений політв’язням, відбулась у Варшаві вчора, 18 грудня.

 

Міжнародний проєкт має на меті привернути увагу українського і міжнародного суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострова.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з офіційної сторінки Ukrainian Institute - Український інститут у Фейсбук.

 

Повідомляється, що подія відбулась у Польському театрі імені Арнольда Шифман.

 

Показ “Крим, 5-та ранку” у Польщі – це перший мистецький правозахисний перформанс Українського інституту та Міністерства закордонних справ України, який вийде за межі України в рамках діяльності Кримської платформи.

 

 Заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв наголосив у коментарі агентству «Укрінформ», що закордонна прем’єра виставки була “дуже емоційною і глибокою”.

 

“Якщо порівнювати прем’єри у Києві та Варшаві – то це два різні підходи, але вони обидва потрапляють у ціль. Ми говоримо про людські історії, про політв’язнів, про наш рідний Крим, який незабаром буде вільним”, - зазначив Алієв.

 

А також додав, що поки Крим залишається окупованою територією важливо говорити про людей, які там живуть і борються, мовою мистецтва, правозахисту, мовою культури.

 

«Ми постійно підкреслюємо, що публічність рятує життя в умовах окупації та є ключовим інструментом у боротьбі за права людини», – наголосила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова та розповіла, що наступного року виставу покажуть у Німеччині, США та інших країнах світу.

 

«Її особливістю є те, що у виставі братимуть участь не лише професійні актори, а й польські лідери думок, завдяки чому про Крим дізнається широка польська громадськість», - додала Еміне Джапарова.

 

У Польщі проєкт реалізовується спільно з Українським інститутом, Міністерством закордонних справ України, Молодіжною театральною компанією Доллмен, Посольством України в Республіці Польща, Польським театром у Варшаві за інформаційної підтримки Фонду «Наш вибір».

 

Режисером перформативного читання на основі інтерв’ю з 11 ув’язненими громадянськими журналістами та їхніми родинами у Польщі став Єжи Лях, куратори проєкту – Алім Алієв та Надія Соколенко.

 

Окрім цього, до перформансу у Варшаві долучилися актори Польського театру Марта Домбровська, Ева Доманська, Катажина Скажанка, Дорота Ландовська, Марта Алаборська, Ганна Шарга, Томаш Драбек, Шимон Кушмідер, Марцін Єнджеєвський, Марек Боцяняк, Уляна Дрижак, Моніка Лопушинська.

 

А запрошеними читцями стали: Малгожата Гошєвська -Віцемаршал Сейму Республіки Польщі, Андрій Дещиця - посол України в Польщі; Мацей Піотровський – редактор «Експресу» Українського інституту свободи; Б'янка Залевська - журналіст; Данута Пшивара – голова Ради Гельсінського фонду з прав людини; Мирослава Керик – голова правління фонду «Наш вибір»; Недім Усейнов - кримськотатарський активіст і представник Координаційної ради Світового конгресу кримських татар у Польщі.

 

 

Як раніше інформувала «УМ», народний депутат Рустем Умєров наголошує, що Росія використовує TikTok та Instagram та залучає лідерів думок для просування наративів про «російський Крим» і «ворожу Україну».