Тризуб із домотканих доріжок і 100-метровий прапор прикрасили фестиваль Bessarabiya Folk-2021

23:54, 21.09.2021
Тризуб із домотканих доріжок і 100-метровий прапор прикрасили фестиваль Bessarabiya Folk-2021

100-метровий прапор в українській Бессарабії (Фото з фейсбуку Олесі КІЧУК)

Ходу із 100-метровим прапором України організували у селі Городньому Болградського району Одеської області, де упродовж двох вересневих днів проходив Міжнародний фестиваль народної творчості BessarabiyaFolk, який започаткували у 2018 році.

 

Цього разу на міжетнічне свято зібралося 62 колективи з багатонаціональної української Бессарабії, Одеси, Запорізької області і Молдови.

 

На локаціях були представлені  давні традиційні ремесла. Поряд можна було скуштувати місцеві страви, приготовані за старовинними рецептами.Оригінально виглядав тризуб, викладений із домотканих традиційних доріжок.

 

Хедлайнером фестивалю стала популярна молдавська етно рок-група "Здоб ши Здуб". Крім концертної програми на сцені, захід включав масове виконання болгарського традиційного  хоро– коли всі танцюють колом. 

 

Журі назвало переможців конкурсу у рамках фестивалю, який проходив під гаслом «BessarabiyaFolk– місце, де єднаються культури».  Адже українська Бессарабія – край при Дунаї, де живуть нащадки переселенців із Балкан, які опинилися тут 200 років тому. Тож маємо села на півдні України, де живуть переважно нащадки болгар, гагаузів,  албанців тощо, які зберегли свої традиції.

 

У номінації "Народний танець" перше місце посів колектив "Колорит" із села Кам'янка Ізмаїльського району. На другому – танцювальний колектив "Мерцишор" з Новоселівки Білгород-Дністровського району. На третьому – "Бессарабський ритм" з Одеси.

 

У номінації "Сольний або гуртовий спів"  переміг ансамбль "Калина" з міста Рені, на другому місці – подружжя Борлак, Стапан та Анна з Дмитрівки Болградського району, на третьому – Злата Демірова з Криничного. У номінації "Сольна або гуртова народна музика" лідерами відповідно стали  ансамбль пісні і танцю "Ізвор" (село Городнє), оркестри "Хоро" (с.Заря Білгород-Дністровського району) та "Гюзель Тараф" (село Виноградівка).

 

Ініціатором фестивалю є ГО "Центр розвитку Бессарабії". Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму. Головний приз для переможців - поїздка на міжнародний вокально-хореографічниий конкурс. Учасники, що посіли другі і треті місця, отримали грошові винагороди.