Театр Івана Франка: 102-й сезон з «Украденим щастям», постановкою від автора «Знахаря», у Будапешті, Коломиї і Херсоні

11:00, 20.08.2021
Театр Івана Франка: 102-й сезон з «Украденим щастям», постановкою від автора «Знахаря», у Будапешті, Коломиї  і Херсоні

«Украдене щастя» з Дмитром Рибалевським, Тетяною Міхіною і Богданом Бенюком. (Фото надане театром)

Перша драматична сцена країни – а саме так називають Національний академічний театр імені Івана Франка - 20 серпня відкриває уже 102-й сезон.

 

Традиційно першою виставою стає постановка за твором патрона. Цього року це одна з найпопулярніших в українській літературі та найбільш знакова для театру п'єса Івана Франка «Украдене щастя», яка  під завісу ювілейного 100-го сезону повернулася у репертуар.

 

Нова режисерська версія  Дмитра Богомазова із плеядою найкращих виконавців полонила уже багатьох глядачів і критиків  осучасненою сценічною лексикою історії почуттів трикутника Микола-Анна-Михайло. Хто би не грав: Тетяна Міхіна чи Анжеліка Савченко, Дмитро Рибалевський чи Євген Нищук, Олександр Ярема чи Олександр Печериця.

 

А вже 27 серпня відзначатимуть 165-ту річницю від дня народження Івана Яковича Франка.  Цього ж дня вшановуватимуть і Богдана Ступку, якому б виповнилося 80 років. Цим двом Митцям присвячена постановка «Пер Гюнта» режисера Івана Уривського, яку представили під закінчення попереднього театрального сезону. Її покажуть 27 серпня.

 

А масштабна виставка, приурочена цим двом знаковим творчим постатям, у залах другого поверху центрального приміщення театру буде відкрита для огляду уже у перший день нового театрального сезону 20 серпня.  Відвідувачі побачать  унікальні світлини; познайомляться з несподіваними фактами життєвої біографії здавалося би добре знаних  митців; матимуть змогу пройтися постановками за творами Івана Яковича на сцені театру. Частина виставки, до речі,  спільний проект театру та Музею видатних діячів української культури.

 

Побачити світлини з життя та акторські роботи Богдана Ступки, костюми з вистав «Тев’є-Тевель», «Король Лір», «Енеїда», «Істерія», а ще  унікальну колекцію капелюхів Майстра кожен бажаючий зможе в третій залі фойє.

 

А центральну частину виставки у третій залі присвячено даті відновлення Незалежності України, мистецьким здобуткам театру за останнє тридцятиріччя, зокрема, і творчої діяльності франківців для глядачів в районі ООС, у прифронтовій зоні на сході України.

 

У день 30-ї річниці Незалежності України 24 серпня театр покаже ще одну зі своїх найкращих постановок останнього періоду  - виставу «Коріолан» Вільяма Шекспіра у режисерському баченні Дмитра Богомазова.

 

Першою прем'єрою в новому сезоні стане несподівано для класичного драматичного театру мюзикл "Співай, Лоло, співай!" - у постановці так само головного режисера театру Дмитра Богомазова.

 

Тим часом Іван Уривський готує прем’єру  української класики. Якщо не завадить черговий локдаун, уже в листопаді глядачі побачать  його режисерську інтерпретацію  "Безталанної" Івана Карпенка-Карого.

 

Дмитро Чирипюк працюватиме над п'єсою «Кар'єра Никодима Дизми» не дуже відомого за прізвищем в Україні  польського письменника і журналіста Тадеуша  Доленги-Мостовича. Але варто згадати екранізацію його роману «Знахар» - і виявиться, що цього автора знають трохи не усі, кому 40+. Для театральної постановки франків ці обрали твір, який є гострою сатирою на суспільно-політичне життя.

 

На Камерній сцені імені Сергія  Данченка Юрій Одинокий продовжить репетиції вистави «Радован ІІІ» сербського драматурга  Душана Ковачевича.

 

Найкращі вистави франківців найближчим часом можна буде побачити не лише у Києві. У Херсоні 10 вересня покажуть   «Трамвай «Бажання» Івана Уривського у рамках фестивалю «Мельпомена Таврії». Ця постановка завітає і на вересневі  «Коломийські представлення». «Лимерівна» так само у постановці Івана Уривського представлятиме театр на фестивалі MITEM   у Будапешті - столиці Угорщини.