Українці Угорщини випустили національний календар з традиційною вишивкою

12:55, 26.12.2020
Українці Угорщини випустили національний календар з традиційною вишивкою

Настінний календар українців Угорщини сподобається поціновувачам прикрас та аксесуарів з українською традиційною вишивкою ручної роботи.

Українці Угорщини випустили два календарі: один з малюнками учнів української недільної школи, а інший - із прикрасами та аксесуарами з українською традиційною вишивкою ручної роботи.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує громадська організація Державне самоврядування українців Угорщини.

 

Як зазначається, один із календарів - настільний - на своїх сторінках представляє малюнки вихованців Української недільної школи при ДСУУ.

 

Тоді як інший настінний календар сподобається поціновувачам прикрас та аксесуарів з українською традиційною вишивкою ручної роботи. На сторінках цього календаря представлені роботи бренду NZ Embroidery Embassy, який започаткували дві українки, мама і донька – Зоя та Наталія Кунцевські.

 

 

В календарі, зокрема, представлені фотографії прикрас із колекції “Волошкові сни”, “З ніжністю про ніжність”, “Заквітчана”, “На кінчиках пуантів”, “Різні”, “Сокальське відлуння”, “Присвячено Зимі”, “Філософія зеленого”.

 

При цьому, асортимент прикрас та аксесуарів від Кунцевських постійно розширюється і вдосконалюється.

 

"Схеми, візерунки, орнаменти на їхніх (бренду NZ Embroidery Embassy - ред.)  вишитих прикрасах та аксесуарах несуть в собі глибоку історію українських традицій, адже вони підбирають старовинні українські вишивки з різних регіонів України, постійно звертаються до збірки вишивок Олени Пчілки (мати Лесі Українки), до альбому робіт Ксенії Колотило, беруть елементи із родинних рушників, сорочок…", - йдеться в повідомленні.

 

До речі, в фотосесії “На кінчиках пуантів” знімалася прима-балерина Угорської Національної опери Алія Таникпаєва.

 

Зазначається, що календарі вийшли з друку за підтримки Державного самоврядування українців Угорщини та Центру української культури та документації , а їхнім упорядником є активістка діаспори Вікторія Романова.

 

Також повідомляється, що Центр української культури та документації невдовзі буде проводити святкову лотерею, переможці якої отримають календар в подарунок.

 

Як повідомляла "УМ", українську мову як шкільний предмет невдовзі зможуть вивчати школярі в місті Гетеборг, що у Швеції.