Любомира Мандзій анонсувала українізацію школи

17:17, 26.04.2020
Любомира Мандзій анонсувала українізацію школи

Любомира Мандзій (в центрі) під час спілкування з вчителями у школі. (Фото міністерства освіти і науки України)

Мовні зміни запроваджуються у програмах середньої та старшої школи України з наступного навчального року.

 

Головним нововведенням є те, що 80% програми для учнів 5-11 класів повинні бути виключно українською мовою.

 

Як інформує «Україна молода», про це розповіла виконувачка обов’язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій у неділю.

 

«В Україні в 190 школах навчання відбувалося російською мовою. З наступного навчального року для учнів 5-го і вищих класів 80% програми має відбуватися тільки українською мовою», – заявила пані Мандзій в інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

За словами в.о. міністра освіти, для цього МОН проводило заходи з вивчення вчителями української мови.

 

«Для організації цього були проведені багато заходів щодо вивчення вчителями української мови. Ці навчання для вчителів відбувалися в різних куточках України. До цих навчань залучалися всі вчителі. Власне, ми можемо реалізувати норму закону про освіту, а також норму закону про повну загальну середню освіту», – сказала Любомира Мандзій.

 

Зауважимо, що восени 2017 року набрав чинності новий український закон про освіту. Норма закону щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційною мовну статтю закону «Про освіту».

 

Тож у квітні 2019 року, Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон набрав чинності, за винятком окремих положень, 16 липня.

 

Як повідомляла «УМ», найбільшим противником мовного закону виявилася Угорщина, через що погіршилися відносини Будапешту і Києва. Міністр МЗС угорщини Петер Сіярто заявив, що Україна «встромила Угорщині ніж у спину».

 

Це пов’язано із тим, що на Закарпатті в місцях компактного проживання угорської нацменшини взагалі не говорять українською, хоча діти навчаються в державній школі. І така ситуація цілком влаштовує Будапешт.

 

Два місяці тому, тодішній міністр освіти Ганна Новосад заявила, що Україна закриває політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин.

 

«Наша мета - щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою», - казала пані Новосад.

 

Про проблеми сучасної української школи читайте також у матеріалі "України молодої": "Освітній скандал: Зеленського питають навіщо вилучати зі стандартів українську і зарубіжну літературу".