Петро Чорний вважає мера Марцинківа покидьком і ледь не нацистом

15:15, 23.04.2020
Петро Чорний вважає мера Марцинківа покидьком і ледь не нацистом

Петро Чорний про мера Івано-Франківська: "Через одного такого поганого барана все стадо перемолотило".

Музикант і композитор Петро Чорний назвав мера Івано-Франківська Руслана Марцинківа покидьком через заклики до примусового переміщення ромів на Закарпаття.

 

"Якщо людина не поважає чужу культуру, він ніколи не полюбить свою. А мене в моїй країні оточують моя сім'я, друзі, мої педагоги, і я свого сина виховую в любові до України. Тому у мене одне слово – покидьок", – сказав артист.

 

"Мер Івано-Франківська чомусь взяв на себе відповідальність говорити такі речі на всю Україну і створювати конфліктну ситуацію. Я вважаю, ці слова – це гетто, це нацистська пропаганда, яка несе за собою ворожнечу народу. Ось через одного такого поганого барана все стадо перемолотило. Товариш, пішак, тебе поставили відповідати за порядок в місті, а ти сам його порушуєш в багатонаціональній країні", – зазначив Петро Чорний в кометарі сайту "Оглядач".

 

На думку артиста, Україна – багатонаціональна країна, а глава міста не мав ніякого права на подібні висловлювання.

 

Як повідомляла УМ, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив в скандал через вимог вивезти з міста представників ромської спільноти. В Amnesty International звинуватили його в дискримінації, а поліція вже відкрила кримінальне провадження.

 

Пізніше в ефірі "Громадського" політик виправдовувався, що роми в місті порушували карантин і національність тут ні до чого.

 

"Неодноразово були звернення в поліцію, на гарячу лінію міськвиконкому. І коли, скажімо, була проведена така робота, самі жителі, які прописані в Свалявському та Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли повернутися додому, оскільки немає громадського транспорту", – пояснював мер.

 

За його словами, міська влада надала транспорт, щоб роми повернулися додому, але багато з них так і залишилися в Івано-Франківську.

 

"На жаль, частина осіб, які порушили карантин, і далі жили в сквері, хоча це громадське місце і там не те що жити, але і гуляти не можна. Більш того, ми просили, щоб люди, у яких немає місця проживання, були в спеціальному центрі на вулиці Млинській, де люди мають можливість перебувати, спати, там є медики, там є харчування, ми проводимо експрес-тестування на коронавірус цих людей, які не мають місця проживання. І ми їм (ромам – Ред.) пропонували, тому що люди були стурбовані", – сказав Марцінків.

 

Міський голова вибачився за свої емоційні вирази, стверджуючи, що не хотів нікого образити.

 

"Йшлося про конкретних осіб – близько 20 ромів, які не є жителями Франківська та систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення", – сказав він.

 

При цьому Марцінків стверджував, що офіційного доручення вивозити або штрафувати порушників не давав, тому що не має таких повноважень.