Держава не фінансує українську кіноіндустрію третій місяць

16:19, 21.03.2020
Держава не фінансує українську кіноіндустрію третій місяць

Мінфін і Мінкультури не затвердили паспорта бюджетної програми.

Представники української кіноіндустрії звернулися з відкритим листом до народного депутата від "Слуги народу" Павла Сушка, який є членом парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

У цьому листі заявляється, що українська кіноіндустрія з початку 2020 року недоотримує грошей з державного бюджету. Причиною є, згідно з документом - не затверджений Мінфіном і не підписаний Міністерством культури, молоді і спорту паспорт бюджетної програми КПКВК 3806030.

 

Згідно з цією програмою - "Державна підтримка кінематографії" - на 2020 рік виділено 755,3 млн грн. Через те, що кошти заблоковані, зупинилося фінансування виробництва і розповсюдження фільмів, не отримують своїх зарплат співробітники Національного центру Олександра Довженка, а члени Ради державної підтримки кінематографії не отримують стипендії.

 

"Під загрозою зриву опинився весь український кінопроцес, - йдеться в листі. - З огляду на виробничу специфіку, блокування фінансування може призвести до припинення кіновиробництва мінімум на два роки, що зі свого боку спровокує декваліфікацію і втрату кадрів через еміграцію".

 

Нагадаємо, на початку 2020 року уряд призначив нову главу Держкіно. Нею стала Марина Кудерчук, учасниця конкурсу на пост глави відомства. Водночас Держкіно оголосило про проведення 13-го пітчингу проєктів, де будуть представлені дебюти.