Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

19:13, 27.02.2019
Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовляється від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

 

Про це повідомляє прес-служба НСТУ.

 

"Переможцем Національного відбору на цьогорічне Євробачення стала співачка MARUV, якій Суспільний мовник, як і робить це щороку, запропонував укласти договір для представлення України на пісенному конкурсі. Однак після проведених перемовин MARUV відмовилася підписувати договір", - йдеться в заяві.

 

Альтернативним способом визначення представника від України на Євробачення-2019 правила визнають його безпосереднє призначення мовником. 

 

Проте, як йдеться в повідомленні, від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з "повагою ставиться до вибору глядачів у Національному відборі". Тому телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами Національного відбору.

 

Гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

 

"Національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття", - йдеться в заяві.

 

Закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території Росії.

 

У ситуації, що склалася, Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в конкурсі Євробачення-2019. "Вважаємо за потрібне започаткувати суспільний діалог у форматі ток-шоу, форумів та обговорень за участі провідних експертів сфери для формулювання позиції українського суспільства щодо цієї проблеми, а також напрацювання пропозицій до проекту закону України, що міг би врегулювати ситуацію зі співпрацею українських артистів із державою-агресором на майбутнє", - наголошують в НСТУ.

 

Раніше Кабінет міністрів доручив Держкомтелерадіо разом з НСТУ удосконалити правила відбору на Євробачення. Відповідний проект урядового рішення, який вніс віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, підтримали на засіданні 27 лютого. Відзначається, що правила мусять змінити "з урахуванням обставин, які викликали широкий суспільний резонанс під час відбору представника України для участі у Євробаченні у 2019 році".

 

Як повідомляла УМ, 23 лютого MARUV перемогла у фіналі національного відбору "Євробачення-2019" у Києві та мала представляти Україну на пісенному конкурсі в Ізраїлі. Однак згодом стало відомо, що у співачки заплановано сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. Це спричинило шквал питань щодо того, чи може співачка їхати на конкурс.

 

Зранку 25 лютого 2019 року співачка MARUV заявила про тиск на неї з боку Національної телекомпанії України. Ніби-то її нібито намагаються змусити відмовитися від участі в конкурсі. Таке написала на сторінці у Facebook. Вона також заявила про готовність відмовитися від виступів в Росії.

 

Однак мовник все ж вирішив не укладати із MARUV договір. Наголошують: за правилами "Євробачення", учасник повинен "забезпечити неполітичний характер". А ситуація, яка склалася навколо Нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

 

"Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору", - йдеться у повідомленні Суспільного. 

 

Після цього НСТУ почала переговори з іншими учасниками відбору. Freedom Jazz та Kazka відмовилися представляти Україну на конкурсі.