З 8 листопада на радіо мають «крутити» не менше 35% пісень українською мовою

15:45, 08.11.2018
З 8 листопада на радіо мають «крутити» не менше 35% пісень українською мовою

Щонайменше 35% пісень, у т.ч. у прайм-тайм, будуть українською мовою (ілюстративне фото)

Віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко заявив, що з 8 листопада набуває чинності третій етап запровадження українських квот на радіо.
 
Про це він написав у Twitter.
 
За його словами, щонайменше 35% пісень, у т.ч. у прайм-тайм, будуть українською мовою.
 
"Два роки дії Закону - жодна радіостанція не закрилася, нових чудових пісень українською мовою у всіх жанрах дедалі більше. А крику ж було!", - написав він.
 
За даними Нацради України з питань радіо і телебачення, також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%.
 
"Обсяг україномовних пісень 35% має забезпечуватися упродовж доби, а також у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00", - йдеться у повідомленні.
 
У Нацраді додають, що ті радіостанції, які транслюють понад 60% пісень офіційними мовами Європейського  Союзу, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше як 25% і ці особливості мають бути прописані в ліцензії компанії.
 
У відомстві нагадали, що зазначені законодавчі норми впроваджувалися поступово - у три етапи.  
 
"Таких домовленостей було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів. Перехідний період набуття остаточних вимог до обсягу україномовних пісень і ведення програм державною мовою на вітчизняному радіо завершився, і відтепер української мови і в ефірі радіостанцій стане ще більше", - сказано у заяві.
 
Нагадаємо, "Вєсті.Радіо" оштрафували за порушення обсягу ведення передач українською мовою на 22,8 тисячі гривень.