Нові ліміти на переказ з картки на картку

11:40, 18.09.2024
Нові ліміти на переказ з картки на картку

З 1.10.2024 уряд встановлює тимчасовий ліміт на перекази фізосіб з картки на картку. Про це повідомила пресслужба НБУ та зазначила, що обмеження не торкнуться діяльності волонтерів.
 
Ліміт стосуватиметься лише вихідних операцій від фізособи до фізособи та рахуватиметься сукупно для всіх рахунків клієнта в одному банку. Максимальна сума коштів, які сукупно можна буде переказувати на місяць, становитиме 150 тисяч гривень, при цьому кількість транзакцій може бути будь-якою. Термін дії цих обмежень наразі складає пів року.
 

До кого не будуть застосовуватися нові ліміти

 
Обмеження не будуть застосовуватися до вихідних переказів з рахунків, які належать волонтерам. Донати на офіційні волонтерські рахунки теж не підпадатимуть під обмеження. Але варто врахувати, що особи, які займаються волонтерською діяльністю, мають бути ідентифіковані банківськими установами як волонтери за певними критеріями, зазначеними у відповідній постанові НБУ.
 
Якщо банк виявлятиме ознаки недобросовісної волонтерської діяльності або фіксуватиме невідповідність між заявленою метою збору й фактичними витратами, вихідні операції на суму понад 150 тис. грн блокуватимуться.
 
Крім того, на ліміти можуть не зважати ті громадяни, в яких щомісячний дохід перевищує суму в 150 тисяч грн. Однак, необхідно буде підтвердити легальність джерела цього доходу, наприклад, надавши банку довідку з роботи про зарплату або виписку з ФОПа. Також фізичні особи зможуть вільно перераховувати гроші на будь-які суми в межах власних рахунків (але лише якщо вони оформлені в одному банку).
 

Чи можна законно обійти обмеження

 
Якщо вам потрібно часто переказувати гроші з картки на картку фізичним особам, і сума платежів може перевищувати 150 тисяч гривень на місяць, спробуйте наступне:
 
- Відкрийте кілька рахунків в різних банках. Ліміти, встановлені НБУ, стосуються лише платежів з карток, оформлених в одному банку. Якщо ж ви переказуватимете кошти з рахунків, відкритих у різних банківських установах, ці платежі не будуть підсумовуватися.
 
- Переказуйте кошти за реквізитами. Ви можете надіслати кошти іншій фізичній особі за IBAN. Відповідні номери, що складаються з літер та цифр, встановлені для всіх карткових рахунків. Ви можете запитати у техпідтримці вашого банку, де шукати потрібні реквізити.
 
Як зазначає НБУ, нововведення вплине на дуже маленький відсоток клієнтів банків, оскільки 98% українців здійснюють перекази, сума яких не перевищує 150 000 грн. Тож обмеження не торкнуться пересічних громадян, але допоможуть боротися з шахрайськими схемами та відмиванням незаконних коштів.
 
Якщо вам потрібно швидко й зручно зробити переказ з картки на картку, спробуйте скористатися сервісом iPay.ua. Переказ коштів здійснюється за 1 хвилину: потрібно відкрити сторінку https://www.ipay.ua/ua/p2p, ввести дані свого рахунку та рахунку одержувача й підтвердити платіж. Зазвичай гроші зараховуються на картку отримувача миттєво.