Україна отримала через посередників боєприпаси з Сербії на 800 млн євро

20:09, 22.06.2024
Україна отримала через посередників боєприпаси з Сербії на 800 млн євро

Сербія активно продає боєприпаси на Захід, розуміючи, що вони потім опиняться в Україні. (Фото з відкритих джерел)

Україна регулярно отримує через третіх осіб боєприпаси виробництва Сербії. Наразі йдеться про боєприпаси на загальну суму в розмірі 800 мільйонів євро.

 

При цьому, Сербія активно продає боєприпаси на Захід, розуміючи, що вони потім опиняться в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Financial Times.

 

Зокрема, президент Сербії Александар Вучич в інтерв'ю FT підтвердив, що його країна активно експортує снаряди.

 

"У нас було багато контрактів з американцями, іспанцями, чехами, іншими. Що вони з ними зрештою роблять – це їхня справа", – сказав Вучич.

 

І додав: "Навіть якщо я знаю [куди потрапляють снаряди], це не моя справа. Моя справа полягає в тому, щоб ми дотримувалися закону з нашими боєприпасами, щоб ми продавали їх... Я маю піклуватися про своїх людей, і все. Це все, що я можу сказати. У нас є друзі в Києві й у Москві. Це наші брати-слов’яни".

 

Президент Сербії фактично підтвердив оцінку FT у 800 млн євро, сказавши, що це "загалом досить точний" розмір суми за два-три роки.

 

Зауважимо, що після розпаду Югославії Сербії дісталася потужна оборонна промисловість. Країна виробляє снаряди радянських калібрів, які використовуються в Збройних Силах України.

 

Сербія, на відміну від більшості європейських країн, відмовляється приєднуватися до санкцій проти росії, пояснюючи це власними економічними, газовими та нафтовими зв'язками з нею. Водночас Сербія надавала гуманітарну допомогу Україні й не блокує продаж боєприпасів через посередників Україні.

 

На початку квітня 2024 року стало відомо, що Сербія надала фінансову допомогу Україні на суму понад мільярд гривень.

 

Як повідомляла "УМ", Вища рада оборони Румунії під головуванням президента країни Клауса Йоганніса  ухвалила рішення про передачу Україні однієї своєї системи Patriot.