рф потрібні корисні копалини України на $10-12 трлн – сенатор Грем

10:57, 10.06.2024
рф потрібні корисні копалини України на $10-12 трлн – сенатор Грем

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем. (Фото з відкритих джерел)

США мають допомогти Україні виграти війну для, того, щоб росія не могла віддати Китаю критично важливі для сучасної промисловості корисні копалини, які знаходяться в українських надрах.

 

Як інформує УМ, про це заявив американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем у коментарі телеканалу CBS News 9 червня.

 

«Вони сидять на 10-12 трильйонах доларів критично важливих корисних копалин в Україні. Вони могли б бути найбагатшою країною в усій Європі. І цими активами Путін хоче поділитися з Китаєм. Якщо ми зараз допоможемо Україні, вони можуть стати найкращим бізнес-партнером», – зазначив  Грем.

 

«Ми колись мріяли про те, що 10-12 трильйонів доларів критично важливих мінеральних активів можуть бути використані Україною і Заходом, а не віддані Китаю – це дуже велика справа. Давайте допоможемо українцям виграти війну.

 

 Ми не можемо дозволити собі програти. Давайте знайдемо рішення цієї війни. Вони [росіяни] йдуть на золоту жилу, щоб дати Путіну 10 чи 12 трильйонів доларів критично важливих корисних копалин, якими він поділиться з Китаєм», – сказав сенатор.

 

Нагадаємо, The Washington Post, із посиланням на аналіз SecDev, повідомила, що загальна вартість покладів корисних копалин на тимчасово окупованих російськими військовими територіях України сягає щонайменше 12,4 трильйона доларів.

 

За даними газети Financial Times, в Україні знаходиться до 11,5 трлн доларів корисних копалин, необхідних для енергетичного переходу. «В Україні зарита зелена скриня зі скарбами», зазначило видання. Україна має приблизно 500 тисяч тонн літію й за цим показником випереджає Португалію як найбільший ресурс цього металу в Європі.

 

Як повідомляла УМ, війна в Україні є боротьбою за мінеральні та енергетичні багатства нації.