Франція надала Україні авіабомби AASM

20:12, 07.06.2024
Франція надала Україні авіабомби AASM

Авіабомби AASM. (Фото Defence Express)

Міноборони Франції прозвітувало про надану з початку 2024 року військову допомогу Україні.
 
Завдяки цьому звіту, стало відомо, що Сили оборони України отримали від французьких союзників авіабомби AASM.
 
Як інформує Україна молода, відповідний звіт оприлюднено на офіційному сайті Міноборони Франції
 
Зокрема, список включає поставки, здійснені до 1 травня 2024 року. Загалом за чотири місяці Франція поставила Україні військового обладнання на загальну суму 420 млн євро, до яких було додано 900 млн євро, сплачених до Європейського фонду миру.
 
Цікаво, що у переліку військової допомоги вказано авіабомби: 3 бомби Mk81 і керовані бомби AASM, кількість яких не розголошується.
 
Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню у січні обіцяв, що його відомство постачатиме ці бомби до української армії. Тоді він заявив, що Париж, починаючи з першого місяця 2024 року, почне передавати Україні по 50 AASM на місяць.
 
Крім того, з початку року Франція передала Україні понад 100 000 пайків, 1526 приладів нічного бачення, 15 протитанкових систем Milan, 34 броньовані та медичні автотранспортні засоби, 5 вантажівок TRM 10 000, 19 катерів Zodiac Futura, 60 розвідувальних БпЛА, малокаліберну зброю, пальне, боєприпаси.
 
Ці зусилля супроводжуються діями у сфері підготовки персоналу, оскільки з початку року майже 2 000 українських солдатів вже пройшли підготовку в арміях Польщі та Франції.
 
"Водночас Франція робить свій внесок у безпеку східного флангу Європи через наземне розгортання в Румунії і Естонії, тимчасове повітряне розгортання в Литві, а також постійну морську присутність на Балтиці і в Середземному морі", – заявили в Міноборони Франції.
 
Зазначимо, AASM Hammer – це авіабомба, яка має комплект крил, що збільшує дальність польоту й покращує точність. Існує кілька варіантів таких бомб на базі 250-кілограмової авіабомби Mk 82 або 1-тонної BLU 109 чи Mk 8.
 
Заявлена дальність бомби-ракети становить понад 70 км, але це залежить від висоти пуску. 
 
Як повідомляла "УМ", олова комітету у закордонних справах Національної асамблеї Франції Жан-Луї Бурланж закликав Єлійсейський палац наслідувати приклад Великої Британії, яка дозволила ЗСУ бити її зброєю по росії.
 
Депутат парламенту Франції написав листа до керівництва країни, в якому закликав президента Макрона та уряд відмовитися від «стриманості та ухвалити рішення».