Модернізований дрон Sea Baby-2024 вразить ціль будь-де у Чорному морі

01:20, 15.04.2024
Модернізований дрон Sea Baby-2024 вразить ціль будь-де у Чорному морі

Удосконалення морських дронів прогресує в Україні. (Фото Офісу президента)

Відомий морський дрон Sea Baby модернізували в Україні у 2024 році.

 

Тепер цей ефективний дрон СБУ здатний уражати будь-яку ціль у Чорному морі та доставити майже тонну вибухівки на відстань приблизно 1000 кілометрів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко в ефірі телемарафону.

 

За його даними, Sea Baby-2024 є більш смертоносним, ніж попередні версії.

 

"СБУ може дістати ціль практично в будь-якій точці Чорного моря", - зауважив речник.

 

Наразі СБУ використовує два типи морських дронів - це Sea Baby та Мамай.

 

Українські дрони, за словами Дехтяренка, виготовлені з радіопоглинаючого матеріалу, тому є непомітними для систем спостереження ворога.

 

Речник СБУ додав, що наразі новий "Морський малюк" проходить повний цикл випробувань.

 

Реалізувати проєкт вдалося, зокрема, завдяки масштабному волонтерському збору через платформу United24: за рекордний термін вдалося зібрати майже 300 млн грн. За ці кошти зможуть сконструювати 35 таких дронів.

 

Як розповів пан Дехтяренко, дрон Sea Baby через невеликі розміри й особливості конструкції "знизу не чує гідроакустика, а зверху його не помічають радіолокаційні станції".

 

"Мало того, корпус цього дрона виготовлений з радіопрозорого або іншими словами радіопоглинаючого матеріалу... Такі дрони можна побачити візуально, а не на системах спостереження", - сказав речник СБУ.

 

Як наголосив Дехтяренко, "сьогодні дрон вартістю 8,5 мільйонів гривень знищує військовий корабель ворога вартістю декілька десятків мільйонів доларів".

 

Нагадаємо, вперше СБУ використала український морський дрон для атаки на кораблі у Севастопольській бухті у жовтні 2022 року, тоді було пошкоджено чотири російські кораблі.

 

Як повідомляла «УМ», зараз в Україні працюють 500 підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК). У цьому пріоритетному виробництві задіяні майже 300 тисяч людей.