Підрив «Північного потоку»: прокуратура Швеції припинила слідство

12:42, 07.02.2024
Підрив «Північного потоку»: прокуратура Швеції припинила слідство

Вхід до прокуратури Швеції. (Фото: aklagare.se)

Прокуратура Швеції припинила слідство у справі про саботаж (підрив) «Північного потоку», який стався у вересні 2022 року.

 

Причина: відсутність юрисдикції шведського суду у справі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Шведської прокуратури у середу.

 

Зазначається, що Швеція вела розслідування саботажу на Північному потоці із 26 вересня 2022 року. Основною метою попереднього розслідування було з'ясувати, чи були громадяни Швеції причетні до цього злочину і чи використовувалася шведська територія для його здійснення.

 

Наразі попереднє розслідування досягло такої стадії, що органи влади мають повну картину події і не виявлено жодних ознак причетності Швеції або шведських громадян до нападу, який стався в міжнародних водах.

 

Подальше слідство було зупинене, адже прокуратура вважає, що Швеція немає юрисдикції над подальшим розслідуванням справи.

 

«Підсумовуючи, шведське попереднє слідство змогло відкинути і підтвердити обставини, які в сукупності призводять до висновку, що більше немає підстав для продовження шведського попереднього слідства, оскільки можна припустити, що шведський суд не має юрисдикції», - йдеться в повідомленні шведської прокуратури.

 

Водночас, інше розслідування триває в Німеччині.

 

Нагадаємо, у вересні 2023 року слідчі сподівались завершити розслідування Швеції щодо вибухів на "Північних потоках" до кінця 2023 року.

 

Вибухи на трасах газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" сталися 26 вересня 2022 року в економічних зонах Швеції та Данії. Усі причетні до розслідування країни вважають, що вибухи були навмисними, і ведуть розслідування, щоб встановити відповідальних.

 

Як повідомляла «УМ», в березні 2023 року президент Зеленський спростував причетність України до диверсії на Північних потоках. Рада нацбезпеки США також не підтвердила "проукраїнський слід".

 

Наприкінці квітня збройні сили Данії заявили про наявність доказів, що російське військове спеціальне судно знаходилося біля газопроводу Північний потік за чотири дні до вибуху.