«Артилерійська коаліція»: Франція щомісяця постачатиме 50 авіабомб Україні

12:47, 18.01.2024
«Артилерійська коаліція»: Франція щомісяця постачатиме 50 авіабомб Україні

Французькі постачання авіабомб і артснарядів триватимуть щонайменше до кінця року.

До 50 авіабомб A2SM Франція пообіцяла постачати Україні  щомісяця аж до кінця 2024 року. Також Париж збільшить постачання артилерійських боєприпасів.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр оборони Франції Себастьяна Лекорню, якого 18 січня цитують Le Figaro та L`Express.

 

Міністр в інтерв'ю радіо France Inter заявив, що з січня 2024 року Франція буде надавати Україні близько 50 авіабомб класу "повітря-земля" A2SM (AASM Hammer).

 

Постачання триватимуть щонайменше до кінця року. Бомби зможуть запускати з наявних радянських літаків, зокрема МіГ та Су.

 

Також Лекорню заявив про збільшення постачань боєприпасів для артилерії до 3000 снарядів на місяць.

 

"У період з лютого 2022 року до кінця 2023 року Франція постачала в Україну 2000 снарядів на місяць, з січня - 3000 снарядів на місяць", - сказав він.

 

При цьому він заперечив, що росіяни перехопили ініціативу на фронті, додавши, що Москва не виграє війну проти України. Міністр наголосив, що успіхи російської армії обмежуються "двома кілометрами, погризеними тут і забраними назад"

 

"Контрнаступ не спрацював так, як ми хотіли, однак це не дає переваги Путіну", - заявив глава Міноборони Франції.

 

У грудні 2023 року Міністерство оборони України анонсувало запуск коаліції з артилерії для посилення української армії. Коаліція розпочне роботу у січні, а запуск відбудеться у Парижі сьогодні.

 

Відомо, що міністр оборони України Рустем Умєров скасував візит до Франції з міркувань безпеки. Але він візьме участь у запуску коаліції в онлайн-режимі.

 

Нагадаємо, що раніше міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що Париж виготовить 78 самохідних артилерійських установок CEASAR для потреб ЗСУ.

 

Також французький президент Еммануель Макрон повідомив, що Україна отримає від Парижа 40 далекобійних ракет SCALP.

 

Як повідомляла УМ, США офіційно надають Україні касетні боєприпаси.