Доставляєш з Європи автомобілі для ЗСУ – отримуй повістку на кордоні

12:52, 14.01.2024
Доставляєш з Європи автомобілі для ЗСУ – отримуй повістку на кордоні

Волонтери, які мали "залізну броню" від служби в армії, зіткнулись з новими викликами на кордоні. (Фото з відкритих джерел)

Серйозні проблеми з'явилися в благодійних фондів, які постачають з-за кордону автомобілі для потреб ЗСУ. Замість дозволу на перетин кордону волонтери почали отримувати повістки до військкомату. Одного з таких чоловіків, що віз машини, відправили на полігон у Житомирську область.

 

Як інформує УМ, про це розповів Дмитро Леушкін, керівник БФ "Незламні крила".

 

Через посилений контроль на пунктах пропуску вже скоро на фронті виникнуть серйозні проблеми з автівками, каже він. І це притому, що волонтерам ніхто не скасовував дозволів на перетин кордону офіційно.

 

"Тих волонтерів, які вперше виїжджали за авто, взагалі не випускали, споряджали повісткою і відправляли в ТЦК. А тих, хто виїжджав не вперше – допитували, немов вони ДРГ-групи. Мені відомий випадок, коли волонтер однієї з організацій їхав за машинами, а в підсумку зараз служить на полігоні в Житомирі", - сказав він.

 

За словами Леушкіна, його фонд вже припинив приганяти машини з Європи. Якщо ситуація не зміниться, то вже скоро обсяг машин, які надходили на фронт від волонтерів, зменшиться у рази.

 

 

"Автотранспорт – це витратний матеріал. Ці машини постійно ламаються, вибухають, виходять з ладу. Вони можуть служити довго, а можуть бути знищені за один день. Техніки на війні багато не буває. На ній виїжджають сапери, відбувається вивезення поранених, антидронова діяльність. Ті, хто запускають дрони, теж на позашляховиках виїжджають", - пояснює керівник фонду.

 

Леушкін зауважив, що офіційних змін щодо перетину кордону волонтерами з України не було. Але на практиці все має інакший вигляд.

 

Днями у Державній прикордонній службі України заявили, що посилюють контроль за виїздом військовозобов'язаних чоловіків. Рішення пояснили тим, що багато порушників намагаються прошмигнути за межі України незаконно, вдаючись до хитрощів. Останнім часом значно зросла кількість спроб незаконного перетину кордону з використанням підроблених або фальсифікованих документів, пояснюють в ДПСУ.

 

Але й прикордонники нерідко вдаються до дій, які не можуть не викликати подивування. Для прикладу, нещодавно стався інцидент на кордоні з Румунією, який викликав обурення в соцмережах. Батька восьми неповнолітніх дітей, якого зняли з військового обліку ще 19 років тому, не пропустили через кордон України. Прикордонники з тонким лінгвістичним відчуттям пояснили відмову тим, що в документі слово "знятий" з обліку треба замінити на "виключений". У територіальному центрі комплектації й соціальної підтримки нічого виправляти не захотіли, бо чоловік до них не має стосунку. До слова, він також займався волонтерством і до цього часу не раз перетинав кордон безперешкодно. 

 

Як повідомляла УМ, нещодавно Зеленський закликав українців за кордоном повернутися в Україну добровільно і або воювати, або платити податки.