Морську коаліцію для підтримки України створили Норвегія та Британія

09:47, 11.12.2023
Морську коаліцію для підтримки України створили Норвегія та Британія

Велика Британія та Норвегія створили «морську коаліцію» для допомоги Україні у Чорному морі. Лондон передасть Україні два мінно-пошукові кораблі класу Sandown.

Морську коаліцію для підтримки України створили Велика Британія та Норвегія.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Міноборони Великої Британії.

 

Зазначається, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

 

"Велика Британія разом з Норвегією очолить нову коаліцію морських можливостей, надаючи кораблі та транспортні засоби для зміцнення здатності України діяти на морі", - йдеться у повідомленні.

 

Нова морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС та Міністерством оборони задля "швидкого розвитку морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти і річкових патрульних кораблів для захисту прибережних та внутрішніх водних шляхів".

 

Як зазначив міністр оборони Британії Грант Шаппс, у рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown.

 

"Міністр оборони Грант Шаппс сьогодні у Лондоні оголосить про закупівлю Україною двох протимінних кораблів класу Sandown (MCMV)", - йдеться у повідомленні.

 

"Ці тральники нададуть Україні життєво важливий потенціал, що допоможе рятувати життя на морі та відкриє життєво важливі експортні шляхи, які були суттєво обмежені після початку повномасштабного вторгнення", - сказав британський урядовець.

 

Відомо, що ініціатива стане частиною "низки нових коаліцій", сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.

 

Нагадаємо, що Швеція, Норвегія та Фінляндія оголосили про виділення 21,5 млн євро внесків до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), які будуть спрямовані на підтримку критично важливої муніципальної інфраструктури та екологічних інвестицій в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Резніков радіє народженню реактивної коаліції.