У Болгарії закидають Угорщині та Сербії живлення «воєнної машини» Кремля

18:03, 28.10.2023
У Болгарії закидають  Угорщині та Сербії живлення  «воєнної машини» Кремля

Ніколай Денков обвинувачує Угорщину та Сербію у фінансуванні росії

Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков висловив обвинувачення в адресу Угорщини та Сербії у підтримці "військової машини" Кремля та відмові від пошуку альтернативних джерел енергії. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg.

 

Очільник болгарського уряду своєю заявою дав зрозуміти, що не планує скасовувати податок на російський газ, який транспортується транзитом через Болгарію до Сербії та Угорщини.

 

Денков заявив, що має намір позбавити російського експортера ПАТ «Газпром» прибутків, які використовуються для фінансування війни проти України.

 

Угорщина назвала цей крок «ворожим актом», тоді як Сербія заявила, що податок загрожує зупинити постачання життєво важливого палива в регіон.

 

Було достатньо часу, щоб шукати альтернативи, щоб побачити, що ці прибутки живлять військову машину Путіна. Ми не можемо більше чекати. Насправді це мало статися раніше, - сказав Денков в інтерв’ю на полях саміту Європейського Союзу.

 

Ніколай Денков вступив на посаду в червні. За даними Bloomberg, це поклало край багаторічному політичному глухому куту в Софії та поставило 6,5-мільйонний член ЄС на проєвропейський курс.

 

Болгарія історично мала міцні зв’язки з Росією, проте обіцяла зменшити свою залежність від РФ після багатьох років майже повної залежності від російських газу, нафти та ядерного палива.

 

Болгарія була однією з перших країн-членів ЄС, яку припинили постачання газу з Росії після вторгнення в Україну.

 

Денков також пообіцяв посилити військову підтримку України. Болгарія є великим виробником боєприпасів радянського зразка.

 

Як повідомляла УМ, Угорщина негативно впливає на безпеку всіх союзників, як серед держав-членів Євросоюзу, так і блоку НАТО. Одна з причин: Будапешт затримує схвалення членства Швеції у Північноатлантичному альянсі.