Андрій Коболєв працевлаштувався радником президентки Молдови

17:38, 09.10.2023
Андрій Коболєв працевлаштувався радником президентки Молдови

Андрій Коболєв каже, що допомагає провести аудиту боргів Молдови перед російським "Газпромом". (Фото з відкритих джерел)

Колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв став радником президентки Молдови Маї Санду.

 

На цій посаді він нібито допомагає провести аудит боргів Молдови перед російським "Газпромом".

 

Як інформує Україна молода, про це розповів сам Коболєв під час засідання Вищого антикорупційного суду, який розглядав продовження йому запобіжного заходу в режимі відеозв’язку.

 

"Я є радником президента Молдови, я допомагаю цій країні завершити процес аудиту боргів перед "Газпромом"", - сказав пан Коболєв на суді.

 

Це оголошення він зробив у зв'язку з клопотанням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури продовжити запобіжний захід.

 

"Ці обов'язки (у межах обраного запобіжного заходу, - ред.) відносно сильно шкодять моїм можливостям як працювати, так і виконувати завдання, які важливі для забезпечення енергетичної безпеки України та деяких країн Європи. Прошу суд клопотання відхилити", - заявив колишній очільник «Нафтогазу»

 

Нагадаємо, раніше у "Нафтогазі" заявляли, що ексочільник компанії Андрій Коболєв забрав собі більшу частину премії за перемогу над російським "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі в розмірі 599,6 млн грн, незважаючи на те, що він навіть не керував цим напрямком.

 

6 жовтня 2023 року ВАКС задовольнив клопотання прокурора САП і продовжив Коболєву запобіжний захід на один місяць.

 

Як повідомляла "УМ", САП і НАБУ в січні 2023 року повідомили колишньому голові правління НАК про підозру у зловживанні службовим становищем під час забезпечення собі за перемогу компанії в Стокгольмському арбітражі з російським "Газпромом" виплати премій на 229 млн грн. На думку слідства, ця сума значно перевищує нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн).

 

Наприкінці вересня 2023 року ВАКС знизив заставу Коболєва з 229,248 млн грн до рівня фактично внесеного 107,127 млн і зняв із нього електронний браслет.