Перші танки Abrams прибули в Україну – офіційні особи США

15:33, 25.09.2023
Перші танки Abrams прибули в Україну – офіційні особи США

«Абрамс» буде серед інших танків в арсеналі України, які вона може використати, щоб проникнути на контрольовану Росією територію в східних і південних регіонах України та, можливо, повернути її, де бойові дії тривають місяцями без серйозних проривів. (Фото з відкритих джерел)

В Україну прибули перші американські танки Abrams – це на кілька місяців раніше, ніж очікувалося.

 

Як інформує УМ, про це газеті The New York Times 25 вересня повідомили двоє чиновників зі сфери оборони США.

 

За їхніми даними, танки вирушили в Україну в суботу, 23 вересня. Усього Сполучені Штати обіцяли надіслати 31 танк. Скільки машин у першій партії, не уточнюють.

 

Про поставку Abrams офіційно не оголошували, тому американські чиновники говорили з журналістами на умовах анонімності. Українські посадовці відмовилися від коментарів.

 

Згодом президент України Володимир Зеленський підтвердив передачу Україні перших танків Abrams.

 

«Хороші новини від міністра Умєрова. «Абрамси» вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання», — написав він у Telegram.

 

Нагадаємо, що 25 січня 2023 року президент США Джо Байден оголосив про рішення передати Україні 31 танк M1 Abrams і необхідні запчастини для підтримки танків на полі бою. Затримка поставок Abrams в Україну повʼязана з видаленням технологій, які можуть потрапити до росіян.

 

Представник Міністерства оборони та інша людина, знайома з перебігом обговорень, повідомляли Politico, що перші десять машин мають прибути в Україну в середині вересня.

 

1 вересня група українських військових завершила програму навчання на американських танках M1 Abrams. Майже 200 українців тренувалися на учбових танках на полігонах армії США в Німеччині.

 

Як повідомляла УМ, танки M1 Abrams Україні можуть бути надані зі складів США.