Роботизовані платформи: українські бійці пройшли підготовку на «Рисях»

14:29, 03.09.2023
Роботизовані платформи: українські бійці пройшли підготовку на «Рисях»

Війна технологій у дії — військові пройшли бойову підготовку на роботизованих платформах від Армії дронів. (Фото: Телеграм / FEDOROV)

На роботизованих платформах "Рись", переданих на фронт у межах проєкту "Армія дронів", успішно  пройшли бойову підготовку українські військові.

 

Як інформує УМ, про це 3 вересня повідомив у Телеграм віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

 

Думка про те, що результат будь-якої війни, в кінцевому рахунку, визначають люди, а не літаки, танки і ракети, змушує армії всього світу все більше уваги приділяти питанням захисту живої сили.

 

Адже, використання військових частин на відкритих просторах майже завжди призводить до великих втрат.

 

Дуже часто низько літаючі БПЛА запускаються бойовиками для розвідки позицій української армії і після спроби його знищення, позиції накриваються "Градом". Саме тому важливо забезпечити наших військових такими установками, які не даватимуть можливості виявити позиції нашої армії, а зможуть встановити позиції ворожої артилерії.

 

"Кілька днів тому ми передали на фронт 25 бойових турелей "Шабля" і 5 наземних платформ "Рись". зазначив міністр.

 

"Техніку розподілили між 10 підрозділами Сил оборони, які воюють по всій лінії фронту", – зауважив він.

 

Як повідомив Федоров, військові максимально оперативно навчилися керувати турелями й наземними платформами та вже незабаром використовуватимуть їх проти росіян на полі бою.

 

"Роботизовані системи в поєднанні з дронами допоможуть ефективніше уражати окупантів. Технологій на фронті буде більше. Працюємо над цим 24/7", – наголосив міністр.

 

Окрім того, Мінцифри повідомило, що в рамках проєкту "Армія дронів" на фронт передали понад 1000 безпілотників та 30 роботизованих систем. Багато з цих пристроїв ─ це українські інноваційні розробки для віддаленого ведення бою.

 

Загалом на потреби ЗСУ спрямовано:

 

900 FPV-дронів

Понад 100 дронів Mavic та Matrice

25 бойових турелей з дистанційним керуванням "Шабля"

5 наземних платформ "Рись".

 

Зауважимо, що турель з дистанційним керуванням "Шабля" може встановлюватись на автомобіль, в окоп, бліндаж або інше місце. На платформу можна встановити кулемети, гранатомети чи іншу зброю і дистанційно уражати ворога на відстані до 2 км.

 

Турель оснащена відеокамерою та тепловізором. Завдяки сенсорам та дистанційному керуванню оператори можуть вести вогонь з турелі, знаходячись в безпечному місці.

 

Роботизована платформа "Рись" призначена для допомоги військовим в перевезенні озброєння та обладнання в гарячі точки. Вона безпечно доставляє турелі чи інше обладнання до місця призначення.

 

Військовий керує за допомогою пульта управління і перевозить установки на віддалені бойові місії. Завдяки цьому військовим не потрібно особисто перевозити установки, ризикуючи життям.

 

Додамо, що за понад 11 місяців існування проєкту "Армія дронів" за кошти United24 прибали 3 864 комплекси БпЛА. Сума укладених контрактів становить понад 4,3 млрд грн. Центри підготовки операторів БпЛА навчили 10 тис. військових керувати "крилами".

 

Як повідомляла УМ, «Армія дронів»: на фронт «полетять» сотні українських «Вампірів».