День Повітряних сил: за 1,5 роки війни знищено 3,5 тис ворожих повітряних цілей, відео

10:53, 06.08.2023
День Повітряних сил: за 1,5 роки війни знищено 3,5 тис ворожих повітряних цілей, відео

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук. (facebook.com/kpszsu)

Повітряні сили ЗСУ знищили понад 3,5 тисячі ворожих повітряних цілей з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

 

Серед знищених цілей, зокрема, 350 російських літаків і вертольотів та понад 2 тисячі безпілотників.

 

Як інформує Україна молода, ці дані повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у привітанні з нагоди Дня Повітряних сил у неділю, 6 серпня.

 

Він записав привітання на фоні знищеного вертольота «ВКС росіі» та уламків від крилатих ракет, якими росіяни тероризують мирне населення.

 

«Позаду мене – свідчення того, що Повітряні Сили надійно тримають небо! Зокрема, це стало можливим, завдяки потужній підтримці наших західних партнерів! Та головне – наші люди!

 

Я дякую усім воїнам Повітряних Сил за витримку і героїзм, проявлені у перші години повномасштабного вторгнення. Тоді ми пообіцяли не віддати ворогу контроль над небом!

І ми дотримали свого слова!», - сказав Герой України Олещук.

 

Командувач додав: «Повітряні сили знищили понад 3,5 тисячі повітряних цілей ворога – 350 літаків та вертольотів, 1 200 крилатих та 24 балістичні ракети, понад 2 тисячі безпілотників і 13 "неімєющіх аналогов" «Кинджалів».

 

За його даними, за 1,5 роки війни понад 3 200 військовослужбовців Повітряних сил відзначені державними нагородами, а 40 із них отримали звання Героя України.

 

Генерал-лейтенант наголосив, що попри перевагу росіян у повітрі на окупованих територіях, українські льотчики змогли здійснити понад 14 тисяч бойових вильотів.

 

«Війна показала, хто чого вартий… Наші люди здатні на неймовірні вчинки, прояви мужності, гуманності, героїзму та самопожертви…

Сьогодні – День Повітряних Сил!

І ми не святкуємо… ми крок за кроком наближаємо нашу перемогу!», - підсумував пан Олещук.

 

 

Нагадаємо, День Повітряних сил ЗСУ відзначається щороку у першу неділю серпня. Свято встановлено згідно з указом президента України "Про День Повітряних Сил Збройних Сил України" від 27 червня 2007 року.

 

Як повідомляла «УМ», лише протягом останньої доби Повітряні сили та ППО знищили 30 крилатих ракет і 27 «шахедів».