Воєнний стан: в Україні діють нові правила для ВПО та податки для ФОП

13:35, 01.08.2023
Воєнний стан: в Україні діють нові правила для ВПО та податки для ФОП

Важливі зміни в оподаткуванні для ФОП запроваджуються з 1 серпня (Фото з відкритих джерел)

З 1 серпня в Україні відбулися важливі зміни в різних сферах: вводяться нові правила оподаткування для фізичних осіб-підприємців, змінюються умови надання допомоги для людей, які переселилися в межах країни через конфлікти чи катастрофи, змінюються умов отримання пільгових кредитів для будівництва та придбання житла для певних категорій громадян, змінюються правила та обмеження на поповнення та зняття коштів з банківських карток.

 

Про це нагадує Україна молода з посиланням на Факти у вівторок, 1 серпня 

 

З 1 серпня скасовується 2%-й єдиний податок для фізичних осіб-підприємців (ФОП):

 

·       Платники зможуть у заяві вказати, на яку систему оподаткування хочуть перейти. Без такої заяви підприємця автоматично переведуть на систему, на якій той перебував до запровадження 2%-го пільгового податку.

·       Новостворені ФОП, які після реєстрації обрали 2% єдиного податку, автоматично вважатимуться платниками податку третьої групи (ставка 5%).

·       Тим, хто цього року перейшов із 2%-го єдиного податку на загальну систему оподаткування, нададуть право повторно в 2023 році перейти на спрощену систему за власним вибором.

 

Крім того, з 1 серпня частково скасовується мораторій на податкові перевірки. Це стосується лише підакцизних товарів (тютюн, алкоголь, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

 

А з 1 жовтня повернуть відповідальність за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Для прифронтових територій зберегли право добровільної сплати єдиного податку та ЄСВ.

 

Зміни для ВПО: З 1 серпня частині внутрішньо переміщених осіб (ВПО) припинять платити допомогу на проживання від держави. Йдеться про громадян, які:

 

·       перебувають за кордоном понад 30 календарних днів без обґрунтованих, документально підтверджених причин (обґрунтованими причинами вважаються службове відрядження, стажування, лікування, реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини);

·       фактично повернулися до свого місця проживання;

·       відбувають покарання у місцях позбавлення волі;

·       засуджені за злочини проти основ національної безпеки України.

 

Для всіх інших ВПО, які зараз отримують допомогу, з 1 серпня її автоматично продовжать ще на шість місяців – до кінця січня 2024 року:

 

·       для осіб з інвалідністю та дітей – у розмірі 3 тис. грн на місяць;

·       для інших осіб – 2 тис. грн.

 

Новим отримувачам допомоги, починаючи з 1 серпня, її також призначатимуть на шість місяців.

 

А з 1 вересня право на виплати втратить ще частина громадян. Наприклад, ті, хто придбав автомобіль, якому менше від 5 років, або нерухомість на суму понад 100 тис. грн; які мають на депозитному банківському рахунку понад 100 тис. грн; купували іноземну валюту чи банківські метали на суму понад 100 тис. грн; мають у власності житло на неокупованих територіях, де не ведуться бойові дії.

 

У Кабміні запланували верифікацію виплат для ВПО, щоб допомогу отримували лише ті громадяни, які дійсно її потребують.

 

Варто зазначити, що уряд відтермінував нововведення згідно з яким за оформленням допомоги для ВПО мала б звертатися одна особа від сімʼї, а не кожен член родини окремо.

 

Норма мала набути чинності з 1 серпня і стосувалися громадян, які вперше звертаються за допомогою. Однак Кабмін відтермінував її до 1 листопада 2023 року.

 

Українські ветерани та громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, до 24 серпня – Дня Незалежності України – отримають від держави разову грошову виплату. Йдеться про суму від 450 грн до 3,1 тис. грн.

 

Розмір разової виплати визначено окремо для кількох категорій громадян:

 

·       Для осіб з інвалідністю внаслідок війни та колишніх малолітніх в’язнів концтаборів, гетто (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років і які були визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва): I група ‒ 3 100 грн; II група ‒ 2 900 грн; III група ‒ 2 700 грн.

·       Для учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності, колишніх неповнолітніх в’язнів концтаборів, гетто (яким на той момент не виповнилося 18 років), для дітей, які народилися в місцях примусового тримання їхніх батьків ‒ 1 000 грн.

·       Для громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 100 грн.

·       Для членів сімей загиблих/померлих ветеранів війни, дружин чи чоловіків померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружин/чоловіків померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю, – 650 грн.

·       Для членів сімей загиблих/померлих захисників і захисниць України – 1 000 грн.

·       Для учасників війни та колишніх в’язнів концтаборів (гетто, інших місць примусового тримання), громадян, яких насильно вивезли на примусові роботи, для дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога ‒ 450 грн.

 

Із 18 серпня в Україні буде продовжено воєнний стан і загальну мобілізацію ще на 90 діб – до 15 листопада 2023 року. Відповідні укази президента нещодавно затвердила Верховна Рада. Це вже восьма пролонгація воєнного стану та мобілізації від початку повномасштабної війни.

 

З 1 серпня набуде чинності норма, згідно з якою військовослужбовці строкової служби за їхнім бажанням можуть бути переведені в категорію мобілізованих.

Йдеться про строковиків:

 

·       термін військової служби яких закінчився під час воєнного стану, але його продовжено понад встановлені строки;

·       які під час воєнного стану відслужили не менше шести місяців.

 

Як відомо, під час воєнного стану призов на строкову військову службу в Україні не проводиться. Згідно із законодавством строковики, у яких закінчився термін служби у цей період, залишаються в армії (їхню військову службу продовжено понад встановлені строки).

Тепер їм дають право вибору: залишатися на строковій службі або ж перейти на військову службу за мобілізацією.

 

В Україні раніше визначили розміри додаткових виплат, які військовослужбовці будуть отримувати і в серпні:

 

·       від 30 тис. до 100 тис. грн щомісяця – військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях і виконують інші бойові (спеціальні) завдання;

·       по 100 тис. грн щомісяця пораненим, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні, полоненим, зниклим безвісти, інтернованим;

·       100 тис. грн – військовим, які загинули, захищаючи Україну (за місяць, у якому воїн загинув/помер);

·       6 тис. грн щомісяця – військовослужбовцям строкової військової служби;

·       2 350 грн щомісяця – курсантам;

·       від 15 тис. до 30 тис. грн щомісячно – військовим, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах, центрах, підрозділах.

 

Кабінет міністрів мав визначити чіткі умови та порядок нарахування цих виплат до кінця липня.

 

Що буде з тарифами

 

В Україні на час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу, опалення та гарячу воду.

 

Тож компанія Нафтогаз України продовжила дію тарифного плану Фіксований для побутових споживачів до 1 травня 2024 року. Її клієнти (понад 90% усіх споживачів) у серпні й надалі сплачуватимуть 7,96 грн за кубометр. Інші газопостачальні компанії також продовжили до 1 травня річні тарифні пропозиції: кубометр блакитного палива коштує від 7,70 до 9,99 грн.

 

Вартість електроенергії для населення на початку літа зросла до 2,64 грн за кВт. Такою вона буде і в серпні.

 

Новий тариф для побутових споживачів діятиме щонайменше до кінця 2023 року.


Щоб платити менше, можна перейти на зонні тарифи, встановивши спеціальний лічильник. Йдеться про окремі тарифи на електрику для денних і нічних періодів доби.

 

Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення мали зрости ще з 1 липня в середньому на 32%. Їх підвищили для 34 водоканалів.

Втім, підвищення не відбулося: після заклику уряду та критики президента НКРЕКП скасувала рішення. 
 

Як повідомляла УМ, в Україні з 1 серпня почали діяти нові правила внесення готівки через платіжні термінали самообслуговування. Тепер користувачі мусять вводити номери своїх телефонів для верифікації. Відповідні норми були ухвалені Національним банком наприкінці червня.