В Одесі та Чорноморську пошкоджено зернову інфраструктуру міжнародних та українських трейдерів

15:49, 19.07.2023
В Одесі та Чорноморську пошкоджено зернову інфраструктуру міжнародних та українських трейдерів

Атака на зернові термінали – акт агресії проти світу. (facebook.com/oleksandr.kubrakov)

Віцепрем’єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив подробиці ракетної атаки російських терористів на порти Одеси та Чорноморська в ніч на 19 липня.

 

За його даними, серйозних ушкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Також напередодні була атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору та пошкоджено резервуари та причали Одеського порту.

 

Як інформує Україна молода, про це Олександр Кубраков написав у соцмережах у середу.

 

На його думку, росія продовжує тероризувати світ навіть після виходу з Зернової ініціативи.

 

 

"Атака на зернові термінали – акт агресії проти світу. На меті російських терористів – знищення будь-яких шляхів постачання зерна на світові ринки. Держава-терорист воює не тільки з Україною, а з населенням Африки та Азії, для яких це зерно – питання виживання.

 

Зернова та портова інфраструктура мають бути захищені світом. Це гарантія, в першу чергу, для продовольчої безпеки світу", - резюмував урядовець і оприлюднив світлини пошкоджених об’єктів.

 

 

Водночас речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що ракетна атака на Одеську область у ніч на 19 липня була наймасштабнішою з початку вторгнення, до того ж – змішаною за стилем.

 

За її даними, під час обстрілу Одещини російські військові застосували нову тактику. Ворог використовував максимально різні види зброї, зокрема складні для збивання ракети. Їх запускали разом із «Калібрами» однаковим маршрутом, щоб «пробити» українську ППО.

 

«Застосовано ракети, які складні для збиття – типу «Онікс» та «Х-22». Те, що вони випускалися майже одночасно і прямували за спільним маршрутом разом із ракетами типу «Калібр» - можна віднести до елементів застосування нової тактики, або її спроби для того, щоб максимально протидіяти нашій системі ППО», – заявила Гуменюк.

 

І додала, що якщо раніше атаки були більш-менш хвилеподібні, то цієї ночі відбувалося все одночасно. Навіть було застосовано береговий ракетний комплекс «Бастіон» з ракетами «Онікс», який розташований на тимчасово окупованій території Криму.

 

На її думку, такими атаками Кремль намагається знищити південні регіони України, у тому числі їхній потенціал, який може використовуватись для «зернової угоди».

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та іншим військовим керівникам посилити захист людей і портової інфраструктури.

 

Адже російські терористи свідомо цілили в інфраструктуру зернової угоди.