Болгарія надала Україні 100 бронемашин

14:36, 14.07.2023
Болгарія надала Україні 100 бронемашин

Болгарія вперше передає Україні броньовану техніку (Фото з відкритих джерел)

Болгарія вперше ухвалила рішення надіслати Україні пакет військової допомоги, що включає 100 броньованих машин зі складу болгарської поліції.

 

Як інформує УМ, обгрунтування допомоги Україні від Болгарії наводить 14 липня Івайло Мірчев, депутат правлячої коаліції "Ми продовжуємо зміни - Демократична Болгарія".

 

Військова техніка була закуплена 40 років тому для проведення так званого процесу "Відродження" - спроби тоталітарного режиму насильно асимілювати болгарських турків шляхом зміни їхніх імен, що призвело до вигнання понад 300 тисяч болгарських громадян турецького походження до Туреччини майже 40 років тому.

 

"Це броньована військова техніка, придбана під час Процесу відродження, яка ніколи не використовувалася. Водночас вона генерує витрати на зберігання та обслуговування", - сказав Івайло Мірчев з правлячої коаліції "Ми продовжуємо зміни - Демократична Болгарія".

 

Бронемашини були частиною одного з найтрагічніших періодів тоталітарного режиму в балканській країні, коли при владі в Софії перебувала Болгарська комуністична партія (1944-1989 рр.), яка перетворила Болгарію на сателіта Радянського Союзу.

 

Це перший військовий пакет від Болгарії до України, про який було оприлюднено інформацію. Досі військова допомога трималася в таємниці, але неофіційна інформація свідчила, що Болгарія допомагає Україні боєприпасами.

 

Після надання бронетехніки Болгарія сподівається отримати від США заміну військового обладнання. Болгарська армія оголосила про замовлення майже на 1 мільярд доларів на закупівлю сучасних західних броньованих машин для піхоти, але процес ще не завершено.

 

У грудні минулого року тимчасовий уряд президента Румена Радева відмовився відправити старі радянські зенітні системи С-300, які хотіли отримати Болгарія і Україна, в обмін на отримання сучасних американських систем протиповітряної оборони вартістю 200 мільйонів доларів. Новий проєвропейський уряд Болгарії сподівається, що пропозиція США все ще в силі.

 

Про рішення щодо бронетехніки було оголошено лише через тиждень після аізиту президента України Володимира Зеленського до Болгарії. Болгарія - одна з небагатьох країн-членів НАТО, яка має велику кількість радянського озброєння і техніки, а також боєприпасів до них, які використовуються українською армією.

 

Як повідомляла УМ, Болгарія передасть Україні винищувачі МіГ-29 лише у тому випадку, якщо отримає інші літаки від союзників.