США офіційно надають Україні касетні боєприпаси і пояснюють чому

23:49, 07.07.2023
США офіційно надають Україні касетні боєприпаси і пояснюють чому

До пакета допомоги із запасів армії США увійшли боєприпаси 155-мм калібру, 105-мм снаряди, а також боєприпаси для систем Patriot і HIMARS. (defense.gov)

Міністерство оборони США оприлюднило подробиці нового пакета військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів,. До нього увійшли зокрема й вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM), або касетні снаряди.

 

Питання надання ЗСУ касетних боєприпасів, проти застосування яких у світі раніше виступав президент Джо Байден, викликало дискусії у військових та політичних колах США. Втім, Пентагон таки передає ці боєприпаси Україні після схвалення господарем Білого дому.

 

Як інформує Україна молода, причини такого рішення пояснив заступник очільника Пентагону з політичних питань Колін Каль на брифінгу в п’ятницю пізно ввечері.

 

Він назвав три причини, що лежали в основі рішення Вашингтону:

 

«Перша причина – нагальність моменту. Українці в розпалі контрнаступу. Він був досить виснажливим, тому що росіяни мали пів року для укріплення оборони. І оборона, яку Росія вибудувала на сході й півдні, – складна. Для будь-якого війська було б складно її  прорвати».

 

За його словами, через ці обставини Україна витрачає значно більше артилерійських снарядів, ніж їй можуть надати союзники, й це може завадити їм вести бойові дії та просуватись у межах контрнаступу.

 

По-друге, як підкреслив Каль, рішення про надання касетних снарядів – не постійне, а слугує радше "мостом" до моменту, поки США й союзники не створили достатніх потужностей для виробництва звичайних 155-мм артилерійських снарядів.

 

«І по-третє, є стратегічний момент. У Путіна є "теорія перемоги" – що він усіх "перечекає": українців, США, європейців, міжнародну спільноту – і просто напролом прокладе собі шлях. Зазнавши провалу у своєму бліцкригу, тепер він грає в довгу», – додав заступник голови Пентагону, зазначивши, що цього не можна допустити.

 

Пан Каль додав, що занепокоєний гуманітарними наслідками цього рішення (надання касетних снарядів. – Ред.) не менше за інших. «Але найгіршою річчю для цивільних в Україні є перемога росії у війні. Тому важливо, щоб їй це не вдалось», – підсумував він.

 

 

До речі, до пакета допомоги, який надаватиметься із запасів армії США, увійшли боєприпаси 155-мм калібру, зокрема й DPICM, 105-мм снаряди, а також боєприпаси для систем Patriot і HIMARS.

 

Крім того, США надають Україні додаткову броньовану техніку – Bradley й Stryker, високоточні авіаційні снаряди, а також запчастини для ремонту й обладнання, додав Каль.

 

Новий пакет, пояснив заступник голови Міноборони США, дозволить надати Україні "сотні тисяч одиниць боєприпасів негайно".

 

З-поміж техніки згадується 31-на 155-мм гаубиця, 32 бойові машини піхоти Bradley та 32 бронетранспортери Stryker, а також 27 тактичних машин для евакуації техніки й 10 тактичних машин для буксирування й транспортування обладнання.

 

Крім того, у межах останнього пакета військової допомоги Штати передають обладнання для розмінування, ракети TOW, "високоточні авіаційні боєприпаси", безпілотні авіаційні комплекси Penguin, боєприпаси для підриву й системи для розмінування, стрілецьку зброю, понад 28 мільйонів набоїв до неї, а також запасні частини та інше польове обладнання.

 

Каль оголосив, що з новим пакетом військової підтримки загальна сума військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів з початку повномасштабного вторгнення Росії перевищує 41,3 мільярда доларів.

 

У Білому домі раніше пояснювали, що надання касетних боєприпасів – тимчасовий захід, поки не будуть розгорнуті потужності для виробництва звичайних артилерійських боєприпасів. Крім того, Україна зобов'язалась мінімізувати ризик використання касетних боєприпасів.

 

Касетні боєприпаси зазвичай випускають велику кількість дрібних елементів, тому їх вважають більш небезпечними для цивільного населення. Також у цих боєприпасів порівно високий відсоток нерозривання, через що вони становлять небезпеку протягом багатьох років після завершення конфлікту.

 

Зауважимо, що перед тим радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що касетні боєприпаси, які отримає Україна, мають коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів нижче за 2,35%, тоді як ті, що вже використовує росія на полі бою, мають коефіцієнт у 30-40%, тобто в рази небезпечніші для населення.

 

Пан Салліван додав, що Київ запевнив Вашингтон "у межах свого письмового запиту" про обережне використання касетних снарядів із мінімальним ризиком для цивільного населення, зокрема їх не використовуватимуть там, де живуть цивільні.

 

У 2008 року понад 120 країн ухвалили договір про заборону виробництва, використання й накопичення касетних боєприпасів. Сполучені Штати, росія та Україна відмовилися приєднатися до нього.

 

Як повідомляла "УМ", голова обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що контрнаступ ЗСУ просувається неухильно, однак буде тривалим та "дуже кривавим".