Україна веде переговори зі США про далекобійні ракети ATACMS

18:04, 22.06.2023
Україна веде переговори зі США про далекобійні ракети ATACMS

Україна все ще сподівається отримати від США ракети ATACMS, а також веде переговори з кількома іншими країнами

Україна домовляється  зі Сполученими Штатами, щоб ті надали далекобійні  ракети ATACMS.

 

Як інформує Україна молода, про це в інтерв'ю Суспільному заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

 

За його словами, з початку повномасштабної війни ми мали сім типів зброї, які мали розблокувати.

 

"Кожна розмова була важкою. Кожна починалася з "ні". Але зрештою ми все отримали - і західну артилерію, і HIMARS, i Patriot, і отримаємо літаки. І тут є ось ця тема з ATACMS", - сказав очільник МЗС.

 

Кулеба зазначив, що це рідкісний випадок, коли не США стали першою країною, яка надала нам далекобійні ракети, а інші підтягнулися, як це було зазвичай.

 

"Першою країною стала Велика Британія. Ми працюємо з декількома іншими країнами над тим, щоб і вони ухвалили подібні рішення. Розмова зі США на цю тему триває", - сказав він.

 

Водночас міністр наголосив, що треба подякувати США за те, що вони вже все зробили, бо "за всіма параметрами вони є, залишаються, і залишатимуться країною номер один за кількістю наданої допомоги". "Це безпрецедентні обсяги", - додав він.

 

ATACMS (Army Tactical Missile System) - це американський оперативно-тактичний ракетний комплекс із балістичною ракетою, які виробляє компанія Lockheed Martin. Армійський тактичний ракетний комплекс в залежності від модифікації вражає цілі на відстані від 165 до 300 кілометрів, пише виробник.

Це клас ракет "земля-земля", тобто запускаються з землі та вражають наземні цілі. ATACMS не тільки далекобійні, а й високоточні.

 

Для запуску ракет призначені пускові установки М142 HIMARS та M270 MLRS, які Україна використовує у захисті території від Росії.

 

Як повідомляла УМ, Пентагон зробив замовлення на ракети класу «повітря — повітря» AMRAAM в американської оборонної компанії Raytheon. Відомство планує віддати частину арсеналу Україні. Вартість контракту сягає $1,15 мільярда.