«Рамштайн» у Брюсселі: партнери України почнуть тренувати українських пілотів

17:50, 15.06.2023
«Рамштайн» у Брюсселі: партнери України почнуть тренувати українських пілотів

Засідання групи Рамштайн у Брюсселі. (defense.gov)

Партнери України підготували 60 тисяч українських воїнів від початку повномасштабного вторгнення рф.

 

Наразі навчання проходять ще 6 тисяч українських захисників на 40 різних тренувальних полігонах, на 65 курсах в 33-х країнах на трьох континентах.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на спільній пресконференції з міністром оборони США Ллойдом Остіном після завершення зустрічі у форматі "Рамштайн"  Брюсселі в четвер.

 

Генерал Міллі зауважив, що загалом з початку війни лише США підготували понад 11 тисяч військових з України, зараз проходять навчання 3 батальйони, один з яких – танковий, передає сайт Міноборони США

 

І додав, що Контактна група надає Україні інструменти, які допоможуть досягти успіху. Міллі запевнив, що партнери підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно.

 

«Ми продовжимо надавати масштабну та широку підтримку від сучасних видів озброєнь до даних розвідки та навчання українських сил», - резюмував Міллі.

 

Тоді як глава Пентагону Ллойд Остін визнав, що в України є втрати у техніці на полі бою в рамках контрнаступу, що розпочався, але, за його словами, у ЗСУ є достатньо обладнання, щоб продовжити воювати.

 

«Це війна. Ми знаємо, що будуть пошкодження (техніки) на полі бою з двох сторін. Що важливо – українці мають можливість відновлювати пошкоджене обладнання, де це можливо, ремонтувати, і повертати на поле бою», - сказав пан Остін.

 

Міністр оборони США додав, що важливим є здатність союзників продовжувати поставки:

 

«Пошкодження (техніки) на полі бою будуть і далі. Я думаю, росіяни показують нам одні і ті самі бойові машини по тисячу разів з десяти різних кутів. Але, чесно кажучи, в українців досі залишається чимало бойових потужностей».

 

Ллойд Остін також заявив, що позиція Вашингтону не змінилася з часів "Бухареста": Україна стане членом НАТО, неясно лише коли.

 

«І в подальшому, вважаю, ви побачите, як союзники й партнери спільно працюють, аби надати Україні те, що їй потрібно для успіху, а також подальші (безпекові. – Ред.) запевнення», – додав очільник Пентагону.

 

У свою чергу, міністр оборони України Олексій Резніков після засідання у форматі "Рамштайн" в Брюсселі повідомив, що отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах.

 

«Сьогодні я чув дуже важливі новини про так звану "пташину коаліцію" чи "коаліцію винищувачів"... Сьогодні ми отримали зобов’язання від наших партнерів, що навчання почнуться, і що ми разом вибудуємо конструкцію цього консорціуму винищувачів», – сказав міністр.

 

І підкреслив, що навчання почнуть спершу на винищувачах F-16, цей тренувальний процес очолять Нідерланди та Данія. Згодом, за його словами, приєднаються інші країни.

 

«Ми почули гарні новини від наших шведських партнерів, що ми матимемо опцію тестувати можливості там.

 

Як ви знаєте, у нас є танкова коаліція, протиповітряна коаліція, артилерійська сім’я, родина РСЗВ. Тому я повністю переконаний, що у нас буде "пташина коаліція". Це означає, що майбутні сили України залишатимуться східним щитом Європи і східним щитом НАТО», – сказав Резніков.

 

Як повідомляла «УМ», Європейський парламент закликає союзників по НАТО запросити Україну до членства в Північноатлантичному альянсі. При цьому, процес приєднання має розпочатися після закінчення війни та його варто завершити якнайшвидше.