Україна хоче отримати десятки списаних «австралійських» F-18

16:50, 13.06.2023
Україна хоче отримати десятки списаних «австралійських» F-18

Україна подала запит про стан австралійських літаків F-18. (Фото: Jeff Krause)

На інформацію про 41 списаний винищувач F-18, що зберігається на авіабазі на північ від Сіднея, подав запит український посол: Василь Мирошниченко переконаний, що літаки значно підсилять українську авіацію у війні.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Defense Post.

 

Нещодавно Україна отримала від Білого дому дозвіл на придбання передових літаків "четвертого покоління", таких як F-16. Та Київ також розглядає можливість отримання і ще більш сучасних винищувачів від Австралії.

 

Україна сподівається серйозно модернізувати свої Повітряні сили за допомогою винищувачів F-16. Попри те, що вони були створені десятиліття тому, вони все ще можуть значно посилити авіацію та завдати проблем окупантам. Втім, нещодавно у Києві вперше публічно заговорили про можливість передачі F-18.

 

Наразі Україна запросила в Канберри інформацію про літаки, що були списані між 2019 та 2021 роками та замінені сучасними F-34. Тоді з експлуатації зняли 71 винищувач, проте деякі з них були продані до Канади. Тим часом той 41 винищувач, що цікавить Україну, був придбаний компанією RAVN Aerospace, що розташована у Х'юстоні.

 

F-18 – це американський винищувач-бомбардувальник, що був розроблений у 1970-х роках. Наразі він є основним літаком на озброєнні США та низки інших країн Європи та світу.

 

Для потенційної передачі винищувачів потрібні угоди між Австралією, Україною, США та компанією RAVN Aerospace. Наразі невідомо, скільки саме літаків готові до експлуатації, проте одне джерело ЗМІ назвало цифру від 12 до 16 винищувачів. Та Роберт Поттер, австралієць, який консультує український уряд, зазначив, що деталі потенційної угоди ще не визначені.

 

«Для завершення закупівлі цих літаків потрібні численні офіційні дозволи, але, ймовірно, час ідеї настав»,

– повідомив він.

 

І хоча уряди України та США добре сприйняли ідею про передачу винищувачів, у Австралії настрої більш обережні. Для країни це буде серйозним кроком у допомозі в війні. Раніше Канберра вже пообіцяла Україні допомогу на 340 мільйонів доларів, що включатиме бронемашини, безпілотники та 155-міліметрові гаубиці.

 

За новий пакет озброєння в Австралії мають проголосувати у липні, напередодні саміту НАТО у Вільнюсі. Проте експерти зазначають, що F-18 не ввійде до цієї допомоги.

 

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що група найкращих пілотів України для навчання на F-16 вже відібрана. Навчання ще не почалися, проте льотчики вже "на низькому старті".

 

Військовий експерт Петро Черник заявив, що за найоптимістичнішими сценаріями Україна отримає винищувачі F-16 восени 2023 року. Також він повідомив, що раніше українці вже показали неймовірну швидкість в освоєнні нових типів зброї.

 

Політолог Микола Давидюк переконаний, що важливі рішення щодо передачі винищувачів будуть ухвалені на саміті НАТО у Вільнюсі. Водночас він заявив, що Україні не варто сподіватися, що саміт Альянсу стане вирішальним у війні.

 

Як повідомляла УМ, F-16 прибудуть в Україну «у кращому випадку» за кілька місяців – міністр ВПС США.