Волонтерка Дана Ярова попереджає про кризовий стан закупівель зброї через борги

14:02, 27.05.2023
Волонтерка Дана Ярова попереджає про кризовий стан закупівель зброї через борги

Волонтерка Дана Ярова нині є членкинею Громадської антикорупційної Ради при Міноборони. (Фото з відкритих джерел)

Членкиня Громадської антикорупційної Ради при Міноборони та голова ГО «Мрія дітей України» Дана Ярова заявляє про існування рекордної дебіторської заборгованості оборонного відомства, внаслідок чого велика кількість контрактів на закупівлю зброї просто не виконується.

 

За даними волонтерки, відтак борги Міністерства оборони переводять у стан безнадійної заборгованості та списують.

 

Як інформує Україна молода, про це Дана Ярова повідомила в ефірі Радіо НВ.

 

За її словами, найгостріше ця проблема позначається на закупівлі зброї, що напряму впливає на обороноздатність країни. Новостворена Агенція оборонних закупівель уже зазнала критики від громадськості.

 

«Дебіторська заборгованість Міноборони має колосальні розміри. У зв'язку з цим з листопада по лютий у воюючій країні Міністерство фінансів поставило на "стоп" платежі, які здійснювало Міністерство оборони. Були оплачені величезні суми, але не виконані контракти по тиловому забезпеченню.

 

Втім, питання виникають і до закупівель серйозніших за харчування та амуніцію. Україна, окрім того, що отримує багато зброї від міжнародних партнерів, закупляє зброю з-за кордону», - констатувала Дана Ярова.

 

І додає, що новостворена Агенція оборонних закупівель, яка створювалася за стандартом НАТО, дотримується "українського" стилю виконання. А це загрожує новими зловживаннями у сфері закупівель зброї.

 

«При закупівлі зброї існує комісійна винагорода, встановлена законодавством - 3% від вартості контракту. Наразі в новоствореній Агенції оборонних закупівель передбачено 2.75%. Втім, Агенція не ставить на баланс те, що вона купує, і не несе жодної відповідальності за поставку.

 

Крім того, Агенція, як комерційне державне підприємство Міністерства оборони, не отримує дохід і не сплачує з нього податки. Це дочірнє підприємство не контролюється ані РНБО, ані Комітетом ВРУ по національній безпеці та обороні, а підпорядковується тільки міністру оборони. В тому вигляді, в якому ця структура існує зараз, вона несе ризики оплачених, але не поставлених контрактів», - зазначила волонтерка.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Олексій Резніков планує закупити для ЗСУ техніку українського виробництва: танк «Оплот» та всюдихід «Богун».