Зернова угода продовжена на два місяці

17:35, 17.05.2023
Зернова угода продовжена на два місяці

Дія зернової угоди триватиме ще щонайменше два місці. (Фото з відкритих джерел)

Термін дії «зернової угоди», який спливав 18 травня, сторони продовжили ще на два місяці.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, передає Радіо Свобода у середу, 17 травня.

 

Продовження "зернової угоди" до 18 липня підтвердив і віцепрем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.
 
 
"Зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня. Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді – Туреччині та ООН", – написав він у Facebook.
 
 
Він нагадав, що з середини квітня Росія безпідставно почала обмежувати роботу "Чорноморської зернової ініціативи", а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів. 

 

Натомість в МЗС рф казали, що угода припинить своє існування, якщо не вдасться "досягти консенсусу з урахуванням російських вимог".

 

Як відомо, зернову угоду вдалося укласти 22 липня 2022 року в Стамбулі. Вона розблокувала експорт агропродукції, зокрема зерна, з України через Чорне море. Експорт відбувається з портів Одеса, Чорноморськ і Південний.

 

Україна підписала цей документ із ООН і Туреччиною. Окрему угоду уклала рф.

 

Як повідомляла «УМ», у березні віцепрем´єр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявляв, що угоду, що передбачає експорт агропродукції з портів України, вдалося продовжити ще на 120 днів. Втім, як бачимо, це термін дії угоди не було дотримано.