ГУР харчується дешевше: у Міноборони виправдовуються через вищі ціни

18:03, 27.04.2023
ГУР харчується дешевше:  у Міноборони виправдовуються через вищі ціни

Розвідники знають, де купити продукти дешевше. (Фото з відкритих джерел)

У Міноборони вважають, що порівнювати їх ціни на продукти та Головного управління розвідки є некоректним.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

 

«У медіа поширюються матеріали з порівнянням цін на закупівлю продуктів харчування для Збройних сил України та окремої військової частини Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Дана інформація подається некоректно», - йдеться у повідомленні.

 

Міноборони підкреслює, що "порівнюються категорично не тотожні речі". Зокрема, для порівняння цін взято звіти про закупівлю  продуктів для харчування окремої військової частини ГУР, яка дислокується в Києві.

 

«Наголошуємо вчергове, що для харчового забезпечення Збройних сил України Міністерством оборони закуповується комплексна послуга з організації харчування за каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику, у тому числі переважно доставку у райони ведення бойових дій.  Послуга з організації харчування, по суті, це формат "їжа ходить за військовослужбовцем". Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця складає від 137,04 грн до 144,06 грн на добу», - додали у відомстві.

 

Крім того, у Міноборони наголосили, що розвідники під час виконання бойових завдань забезпечуються харчуванням за тим же принципом, як і всі військовослужбовці ЗСУ – завдяки укладеним Міноборони договорам щодо послуг з організації харчування.

 

Також відомство відзвітувало, що у першій половині квітня провело зустріч з представниками крупних торговельних мереж "Коло", "АТБ-Маркет", "Варус", "Ашан", "Сільпо" (Fozzy Group) для долучення крупних рітейлерів до процесу організації і безперебійного забезпечення харчуванням військовослужбовців.


Представники мереж наголосили, що при існуючих вимогах забезпечення логістики продуктів – а саме за принципом гарантування доставки продуктів до частин при їх постійній передислокації, –  є занадто ризикованим процесом для мережевого бізнесу при визначених цінах послуг (137,04-144,06 грн). За словами рітейлерів, вони низькі.

 

26 квітня видання "Наші гроші" оприлюднило матеріал, в якому порівнювалися ціни на деякі продукти, що закуповують для захисників Міноборони та Головне управління розвідки.

 

Як стверджує видання, в деяких випадках розвідники купували харчі вдвічі дешевше. 
 

Як повідомляла УМ, журналісти  «Схем» знову знайшли махінації у постачанні харчів для армії навіть після "яєчного скандалу". Також вони отримали у своє розпорядження 8 контрактів Міноборони на харчування армії та порівняли оновлені ціни на продукти після скандалу.