Білгород-Дністровський порт придбала за 220 млн грн компанія «Укрдонінвест»

16:30, 13.03.2023
Білгород-Дністровський порт придбала за 220 млн грн компанія «Укрдонінвест»

Олекандр Славський радіє продажу Білгород-Дністровського порту. (facebook.com/slavskiy)

Фонд державного майна України з другої спроби продав на аукціоні Білгород-Дністровський морський торговельний порт компанії «Укрдонінвест» бенефіціаром якої є Віталій Кропачов.

 

Компанія-переможець аукціону придбала порт за понад 220 мільйонів гривень.

 

Як інформує Україна молода, про результати торгів повідомив начальник регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський у Фейсбуці у понеділок.

 

«220 млн 100 грн — найвища пропозиція за ЄМК ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» + ПДВ + погашення боргів. Це другий онлайн-аукціон з приватизації портів. Першим з такого аукціону продано порт «Усть-Дунайськ» за 201 млн грн + 40 млн грн ПДВ. До цього держава мала досвід лише концесії та різних форматів оренди у портах, - написав пан Славський і оприлюднив світлину з порту.

 

В системі Прозорро.Продажі також оприлюднено результати аукціону.

 

У торгах також брали участь ТОВ "Порт Аккерман" (остаточна пропозиція - 97 млн грн) та ПрАТ "Мостобуд ЮА" (кінцева пропозиція - 220 млн грн).

 

 

Білгород-Дністровський порт спеціалізується на перевантажені лісних вантажів, мінеральних добрив, залізорудних окатків, металопродукції та зернових вантажів.

 

Морський торговельний порт розташований на західному березі Дністровського лиману, розміщується на 59 гектарах основної виробничої території порту та понад 5 гектарах території портового пункту Бугаз, розташованому в селищі Затока.

 

Наразі підприємство працює лише як «сухий порт». За 9 місяців 2022 тут перевантажено 272 тис. тонн вантажів (що на 270 тонн більше за попередній рік).

 

Станом на вересень 2022 року борги порту становили 104 млн грн – їх повинен погасити покупець.

 

 «Лише приватний власник зможе розпочати модернізацію, створити нові робочі місця з конкурентними зарплатами, що дасть поштовх для розвитку і міста, і бізнесу в Бессарабії та загалом в Україні», - додав Славський.

 

Як повідомляла «УМ», Румунія почала підготовку будівництва нового мосту через річку Тиса на кордоні з Україною.