Резніков про далекобійну зброю: потрібно дотягнутися до орків за 120-150 км

14:10, 20.02.2023
Резніков про далекобійну зброю: потрібно дотягнутися до орків за 120-150 км

Резніков переконаний, що Україна отримає далекобійні ракети (Фото з відкритих джерел)

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив , що тепер орки ховаються за 120–150 км, потрібно щось таке, щоб до них дотягнутися – і ми дотягнемося.  Він наголосив, що Україна в будь - якому випадку отримає ATACMS або інші  далекобійні ракети. Але принципове рішення щодо передання Україні західних ракет далекої дії залежить від США. 

 

Як інформує Україна молода, про це міністр оборони України Олексій Резніков сказав в інтерв'ю «Бабелю», опублікованому 20 лютого.

 

За його словами, партнерам України у Європі для ухвалення рішення дуже потрібна згода "старшого брата".

 

«Старшим братом для всіх є США, усе це розуміють. Тому рішення про [танки] Leopard, наприклад, німецький уряд остаточно ухвалив на користь України після того, як британці оголосили, що дають Challenger, французи – легкі танки АMX-10 і, головне, американці – Abrams... Те саме з ракетами. Їх справді [зараз] немає, але це сигнал партнерам: не бійтеся давати те, що у вас є»,– сказав Резніков.

 

Він наголосив, що західні партнери, як і раніше, болісно реагують на будь-які натяки на те, що Україна використовуватиме далекобійну зброю по цілях на території Росії.

 

«Давайте без ілюзій, у них є свої контакти з Кремлем. Усі хочуть завершити цю війну і потім у якийсь спосіб з послабленою РФ співіснувати.  Тому дати щось таке, щоб хтось у нас психонув і довбонув по чому там мріє – ні, не можна про таке навіть говорити. Коли деякі наші політики ляпають в ефірах «та ми як вгатимо»,– гірше цього не можна придумати»,– пояснив глава МО.

 

Відповідаючи на запитання про ймовірні строки постачання, Резніков сказав, що "є час, визначений у замовленні заводу, зараз не пам'ятаю".

 

«Але знову-таки: для мене було принциповим, що це рішення прийняте і вони про нього оголосили. Тому що паралельно відбуваються інші перемовини з іншими партнерами щодо інших цікавих речей. І вони будуть раніше... Не факт узагалі, що це будуть ATACMS. Є інші дальні ракети. Так, орки тепер ховаються за 120–150 км, і потрібно щось таке, щоб до них дотягнутися – і ми дотягнемося»,– додав міністр оборони. 

 

ATACMS – ракети для американської РСЗВ HIMARS із дальністю до 300 км. Наразі США надають Україні ракети GMLRS із дальністю до 80 км. Українська влада активно веде переговори із союзниками щодо передання ракет ATACMS, повідомляли в Офісі президента.

 

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

 

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.

 

CNN у вересні 2022 року повідомляв, що Білий дім не готовий схвалити надання Україні ATACMS. Влада США побоювалася, що "надання цих систем може призвести до ескалації, оскільки їх можна використати для обстрілів Росії", заявляли джерела.

 

У січні 2023 року заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль заявляв, що США "усвідомлюють потребу" України в таких ракетах на цьому етапі війни та продовжують "діалог з українськими колегами".

 

20 січня відбулося восьме засідання союзників у форматі "Рамштайн". Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників засідання і закликав прискорити темпи надання Україні військової допомоги, дати винищувачі F-16 і далекобійні ракети.

 

28 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що зробить усе, щоб партнери розпочали життєво необхідні постачання ATACMS та іншої схожої зброї.   
 


Як повідомляла УМ, далекобійні снаряди з GPS-наведенням США дадуть Україні восени.