Доленосна Мюнхенська конференція: Польща вимагатиме надання Україні винищувачів

12:24, 06.02.2023
Доленосна Мюнхенська конференція: Польща вимагатиме надання Україні винищувачів

У Польщі пропонує, щоб на Мюнхенській конференції країни не просто обговорили можливість передачі винищувачів Україні, а й ухвалили рішення. (Фото з відкритих джерел)

На майбутній Мюнхенській конференції з безпеки Польща виступатиме за те, щоб західні лідери не просто обговорили можливість передачі винищувачів Україні, а ухвалили рішення з цього питання.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв'ю RND заявив посол Польщі у Німеччині Даріуш Павлось.

 

"Що стосується питання винищувачів, то Польща не хоче бути в цьому питанні наодинці, ми вважаємо, що це рішення має бути ухвалене західними союзниками одноголосно", - сказав дипломат.

 

Однак, за його словами, потрібно використати будь-які можливості для відповідних консультацій і якомога швидше.

 

"Політика вагань і зволікань, як у випадку з основним бойовим танком Leopard 2, є контрпродуктивною. У нас є приказка: якщо ти даєш швидко, ти даєш двічі", - сказав Павлось.

 

"До Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться з 17 по 19 лютого, залишилося лише 14 днів. Ми запропонували, щоб глави держав і урядів, які зберуться там, не лише обговорили це питання, але й ухвалили рішення", - заявив він.

 

Посол також зазначив, що було б доцільно, щоб президент Польщі Анджей Дуда, президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрілися там у форматі Веймарського трикутника, щоб показати, що найважливіші європейські прихильники України повинні згуртуватися.

 

"Крім того, ми завжди готові до двосторонньої розмови з Німеччиною. Польща має кілька десятків винищувачів радянської розробки, як МІГ-21, так і СУ-22. Але, як я вже сказав, ми хочемо мати єдиний підхід до цього питання з нашими партнерами в ЄС і в НАТО", - заявив дипломат.

 

Як повідомляла УМ, Україна планує створити п'ять повітряних бригад з винищувачів F-16.