росія втратила газовий ринок Європи назавжди - МВФ

16:12, 23.12.2022
росія втратила газовий ринок Європи назавжди - МВФ

Москва назавжди втратила газовий ринок Європи, оскільки використовує блакитне паливо як зброю

Заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду Владислав Рашкован заявив, що росія остаточно втратила доступ на європейський газовий ринок, оскільки там нарешті зрозуміли, що газ рф використовує як зброю, а не економічний інструмент.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав у інтерв‘ю журналістам.

 

«росія втратила європейський ринок газу – назавжди. Не існує можливості, щоб Європа знову погодилася би лізти в цю пастку росії», - зауважив представник керівництва Фонду.

 

Він нагадав, що Україна попереджала європейських партнерів з 2014 року, що «це зброя, а не економічний інструмент».

 

Рашкован також підкреслив, що санкції проти рф діють ефективно, і в довгостроковому плані росія не має жодних економічних перспектив.

 

«Саме тому наступного року економіка рф за прогнозами визначена з «мінусом». Вони втратили доступ до технологій, до міжнародних грошей, до глобальних компаній. Структурно – це великий вплив на російську економіку», - підкреслив Рашкован.

 

Він також зазначив, що великий потенційний вплив матимуть «нафтові» обмеження проти рф, запровадженні в грудні. 

 

«Це є найбільш впливовою санкцією для економіки рф, бо основні доходи кремля від нафти надалі постійно зменшуватимуться», - підкреслив він.

 

Як відомо, після повномасштабного вторгнення рф в Україну країни Заходу запровадили безпрецедентні санкції, експорті та інші обмеження проти росії.

 

Як повідомляла УМ, міністри енергетики країн Європейського Союзу погодили спільне рішення щодо  «стелі» на закупівлю російського газу. Вона становитиме €180 за МВт•год