Кремль стурбований здатністю українських БПЛА долетіти до Москви - The Guardian

17:50, 06.12.2022
Кремль стурбований здатністю українських БПЛА долетіти до Москви - The Guardian

Безпілотник "Стриж" спочатку створювався для розвідувальних цілей. (Фото з відкритих джерел)

Російські експерти та коментатори почали серйозно обговорювати, що Україна,  найімовірніше, здатна завдати удару дронами по Москві після атаки 6 грудня по аеродрому в Курській області рф і вчорашніх ударів по авіабазах у Рязані та Саратові.

 

Мовляв, якщо ЗСУ здатні завдавати ударів на такій великій відстані в тилу росії, то що вже казати про так звану Білокам’яну в європейській частині рф.

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання The Guardian у вівторок.

 

За словами російських "воєнних кореспондентів", удари по авіабазах завдавалися за допомогою радянських розвідувальних безпілотників Ту-141 "Стриж", які нібито непомітно змогли пролетіти відстань у 650 км територією росії.

 

"Так-то, до Москви від українського кордону менш як 650 км...", — написав у своєму Telegram "воєнкор" Юрій Котенок.

 

Зі свого боку український військовий аналітик Сергій Згурець сказав, що бази ПКС рф, по яких завдали удару в понеділок, були єдиними об'єктами в росії, які повністю забезпечують обслуговування бомбардувальників, які використовуються для завдання ударів по Україні. Тому вони дуже важливі для російської армії.

 

"Поки рано говорити, про що йдеться, але здатність Збройних Сил України досягти військових цілей у глибині території російської федерації має дуже символічне та важливе значення", — написав Згурець на сайті телеканалу "Еспресо".

 

Тоді як експерт з військової та цивільної авіації Валерій Романенко нагадує, що  радянський безпілотник "Стриж" спочатку створювався для розвідувальних цілей, і хоч його дальність польоту становить до 1000 км, щоб за його допомогою атакувати наземні об'єкти апарат необхідно було переробити.

 

Втім, з огляду на те, що безпілотник випускався на Харківському виробничому авіаційному об'єднанні, а двигун до нього вироблявся на Запорізькому заводі, українські фахівці цілком могли його адаптувати під баражуючий боєприпас або дрон-камікадзе, зазначив Романенко.

 

Нагадаємо, що аеродромі в Курській області вночі, 6 грудня, сталася пожежа. За словами губернатора області Романа Старовойта, на території об'єкта спалахнув резервуар для зберігання нафти.

 

Напередодні було нанесено удар по російському аеродрому "Енгельс".

 

Як повідомляла «УМ», Командувач ССО Віктор Хоренко заявив, що Сили спеціальних операцій постійно працюють над знищенням ворогів України. «Ми знаємо чимало способів як це робити і ефективно застосовуємо  їх», - каже бригадний генерал.