Вперше в історії України службовців підозрюють у вчиненні екоциду, фото

13:39, 22.11.2022
Вперше в історії України службовців підозрюють у вчиненні екоциду, фото

Наслідки "господарської" діяльності горе-бізнесменів. (Фото: сайт ОГП)

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора начальнику та майстру цеху теплопостачання одного із господарських товариств повідомлено про підозру у вчиненні екоциду (ст. 441 КК України). Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Офісу Генерального прокурора.

 

«За даними слідства, у технологічному процесі виробництва підприємства, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції, використовується значна кількість шкідливих речовин. Зокрема, дисперсія для проклеювання, гідроксихлорид алюмінію, крохмаль та інші речовини. Потрапляючи у воду природних водойм, вони погіршують її якість та негативно впливають на водну екосистему, проявляючи токсичну дію на водні організми.

 

 

Це призводить до масового знищення рослинного і тваринного світу, отруєння водних ресурсів та спричиняє настання екологічної катастрофи», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Слідством встановлено, що начальник та майстер цеху тепловодопостачання підприємства з жовтня 2017 по січень 2021 року, з використанням можливостей технологічного обладнання очисних споруд, здійснили скид недостатньо очищених зворотних вод у річку, яка є притокою р. Случ. Це спричинило перевищення нормованих значень забруднюючих, завислих речовин та речовин, скидання яких не передбачено дозволами на спеціальне водокористування.

 

Внаслідок таких дій, згідно з висновками інженерно-екологічної експертизи, на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод відбулась негативна зміна екологічної рівноваги. Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Її відновлення та відтворення неможливі.

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу ГУ ДЗНД СБУ.

 

 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Як повідомляла УМ, подолати сміттєву навалу: навіть під час війни українці сумлінно сортують побутові відходи.