Французькі зенітні системи Crotale допоможуть Україні захистити небо

13:20, 20.11.2022
Французькі зенітні системи Crotale допоможуть Україні захистити небо

Crotale NG на шасі Pasi

Себастьєн Лекорню, міністр оборони Франції розкрив деталі щодо військової допомоги, переданої Україні, зазначивши, що серед останніх наданих систем - ЗРК Crotale.

 

Як інформує УМ, видання BFMTV повідомило, що про це сказав міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в інтерв’ю Le Journal du Dimanche.

 

Розповідаючи про вже надану Францією допомогу, Лекорню сказав, що серед останніх переданих Україні систем - дві батареї ЗРК Crotale, а також дві ракетні системи залпового вогню. 

 

Хоча французьку допомогу найбільше асоціюють з самохідними артилерійськими установками Caesar, яких передали вже 18, перелік озброєння набагато ширший: це також ракети Milan та Mistral, близько 60 бронетранспортерів VAB, протитанкові міни HDP-2A2, засоби захисту на випадок ядерної, біологічної чи хімічної загрози, найновіші прилади нічного бачення.

 

Гармата «Цезар», яку Париж відправив українським військам дещо раніше.

 

Крім того, за словами Лекорню, Київ просив про радіолокаційні станції і цей запит ще розглядають.

 

На додачу, Франція поруч з іншими західними партнерами долучиться до центру обслуговування військової техніки для України у Словаччині, роботу якого координуватиме спільна франко-німецька асоціація оборонпрому KNDS. Серед іншого, там мають обслуговувати й ремонтувати гаубиці PzH 2000, САУ Caesar, зенітні танки Gepard, бронетранспортери Dingo.

 

Схвалений у парламенті фонд підтримки на 200 млн євро також дозволить Україні замовляти необхідне у французького оборонпрому та забезпечувати обслуговування поставлених систем. За словами Лекорню, може йтися у тому числі про закупівлю БМП Bastion чи обладнання для понтонних переправ. 

 

Міністр розповів, що у Франції вже пройшли навчання 400 українських військових - тих, які будуть працювати з переданими системами, і ця діяльність продовжиться у рамках місії ЄС. "Наша початкова мета - навчити 2000 осіб із загалом 15 000, як запропонували на рівні ЄС. 400 українських військових вже пройшли навчання, зокрема на системах, які ми надаємо", - зазначив Лекорню.

 

За його словами, загальний обсяг французької військової допомоги Україні досягнув 550 млн євро і зараз вона за обсягами допомоги - у п’ятірці найбільших надавачів допомоги.

 

За оцінками Kiel Institute, які публікували у жовтні, Франція була ще на 8-му місці - поступаючись США, Британії, Польщі, Німеччині, Канаді, та Норвегії.

 

Як повідомляла УМ, Новозеландський міністр оборони відвідав Україну та зустрівся з Резніковим.